Thursday, 17 September 2015

AYAM SEDAP

nyummyyyyyy....



AYAM SEDAP BERSAMA NASI KUNING
BY ~ ALeen Aireish

Bahan-bahan utk Ayam Sedap :
sumber dr sis irni maizura

1 ekor ayam belah 4
sos tiram
kicap lemak manis
sdkt serbuk kunyit
sdkt gula
bunga lawang + bunga cengkih + kulit kayu manis + pelaga
Lada sulah
1 btg serai
serbuk cukup rasa maggi
Air secukupnya

Bahan Kisar Halus :
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 inci halia

Cara-cara :
- tumis garing bahan kisar + rempah ratus 4 sekawan + serai hingga naik bau, maskkan air secukupnya, masukkan maggi cukup rasa + lada sulah tambah rasa jika ada yg kurang, biarkan mendidih masukkan ayam yg di belah td, masak ayam hingga empuk. Tutup api, asingkan ayam dr sup & toskan, biarkan sejuk sebentar

- Kemudian ayam tu dilumurkan dgn sos tiram + kicap lemak manis + serbuk kunyit + gula, perap sekejap, sambil tu boleh sediakan nasi kuning.

- CARA GORENG AYAM, myk secukupnya, pastikan betul2 panas baru masukkan ayam diperap tadi. Goreng jgn terlalu lama sbb masa rebus ayam dh masak. . agak2 ayam berwarna coklat/brown berkilat blh lah angkat.

Bahan Nasi Kuning :
4 cawan beras basmathi [beras biasa pn blh]
susu cair
kuah sup secukupnya
3 inci halia [diketuk]
1 btg serai [diketuk]
bunga lawang + bunga cengkih + kulit kayu manis + pelaga
1 helai daun pandan disimpul
2 biji bawang kecil [dimayang halus]
serbuk maggi cukup rasa
sedikit serbuk kunyit
3 s/m myk masak

Cara-cara :
- cuci bersih beras, masukkan semua bahan di atas ke dlm periuk [ Aleen guna rice cooker je] tk perlu tumis2... agak2 sendiri susu cair + kuah sup utk nasi ok. Biarkan nasi masak sprt biasa.

**KUAH SUP REBUSAN AYAM TADI, GUNAKAN UNTUK MASAK NASI & MINUM SUP. UTK MINUM SUP TAMBAH SEDIKIT DAUN BAWANG + DAUN SUP + BAWANG GORENG AJE. SIAP

DIHIDANG JUGA BERSAMA DGN SOS KICAP, SOS CILI + TIMUN + SALAD.

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment