Tuesday, 13 May 2014
KUIH SERI AYU
KUIH SERI AYU
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ google
Dapat lbh kurang 40biji
Bahan-bahan A :
4 biji telur
2 cawan gula kastor
1 tsp ovalette
** pukul kembang putih gebu-mixer
Bahan-bahan B :
4 cawan tepung gandum
2 tsp baking powder
**blh juga guna tepung naik sendiri
**bahan kering diayak sekali
Bahan C - cecair :
2 cawan fresh milk
** blh juga guna santan & susu cair
[AMBIL BAHAN B & C, MASUKKAN KE DALAM BAHAN A, SELANG SELIKAN, 1st MASUKKAN TEPUNG, KAUP BALIK, 2nd FRESH MILK KAUP BALIK, ULANG SAMPAI BAHAN2 HABIS.]
Untuk Perasa & Warna :
paste pandan - perwarna hijau
paste keladi - perwarna ungu
serbuk coklat
[jika inginkan rasa pandan semua, paling elok guna daun pandan yg diramas bersama dgn santan, terasa ori nya]
Untuk kelapa :
kelapa putih secukupnya
tepung ubi
garam halus
** campurkan sekali gaul mesra, tpg ubi & garam tu agak2 ajer..
sediakan ACUAN utk kuih seri ayu
Cara-cara :
- panaskan air kukusan
- sapukan acuan dgn myk
- isikan kelapa dlm acuan tekan2 kan supaya mampat
- adunan yg dh siap pukul kembang dibahagikan kpd bbrapa bahagian, masukkan paste rasa & warna, tuang dlm acuan
- kukus lbh kurang 7 minit, dah masak blh lah hidangkan..
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment