ANEKA BUN/ROTI
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ blog intai dapur
[NAK BUAT BANYAK GANDAKAN SUKATAN]
Bahan-bahan Doh :
2 cawan tpg gandum
1/2 sudu teh mauripan
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
1/4 cawan plain yogurt [suhu bilik]
1/4 cawan minyak sunflower [myk masak aje]
1/2 cawan air suam + -
garam agak2 ajer
Bahan-bahan sampingan :
sosej
mix vegetable
cheese
mayonis
cli sos
**blh ikut selera kita nak letak apa pun..
Cara-cara :
- larut mauripan dgn gula dlm air suam biarkan berbuih
- dlm mangkuk adunan campurkan garam, tpg gandum, baking powder kacau sebati
- masukkan campur mauripan td & yogurt kd dlm mangkuk adunan kacau sedikit dgn sudu/senduk agar kurang sdkt tahap melekat di tgn..
- uli dgn tgn & masukkan myk sedikit demi sedikit dn terus lah membelasah doh hingga licin x lekat di tgn, guna penumbuk lg bagus hingga doh elastik, lg lama uli lg bagus roti naik sgt gebu, jika BM lg senang satu kemudhan, [KITA GUNA MESIN ADUNAN MIXER AJER]
- bila dh puas hati biarkan doh naik mengembang 2 kali ganda dr yg asal
- tumbuk2 bg keluar angin, lps tu blh lah mula buat bun ikut bentuk & citarasa kita sendiri .. buat sampai habis
- sementara nk siapkan bentuk-membentuk panaskan oven 180 darjah, pastikan betul2 panas
- sapu loyang dgn sdkt mentega, susun bun dlm loyang biarkan bun naik 2 kali ganda sekali lg, baru bakar 10-15 minit, 10 minit pertama api bawah, 5 minit terakhir api atas bawah, bergantung pd oven masing2 ok
- keluar dr oven sapukan atas bun dgn sdkt mentega agar nampak berkilat,
NOTE:-
** Pastikan oven benar2 panas supaya bun/roti lembut bak cotton.
** JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
** Kalau tak abis makan tu simpan bun/roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ blog intai dapur
[NAK BUAT BANYAK GANDAKAN SUKATAN]
Bahan-bahan Doh :
2 cawan tpg gandum
1/2 sudu teh mauripan
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
1/4 cawan plain yogurt [suhu bilik]
1/4 cawan minyak sunflower [myk masak aje]
1/2 cawan air suam + -
garam agak2 ajer
Bahan-bahan sampingan :
sosej
mix vegetable
cheese
mayonis
cli sos
**blh ikut selera kita nak letak apa pun..
Cara-cara :
- larut mauripan dgn gula dlm air suam biarkan berbuih
- dlm mangkuk adunan campurkan garam, tpg gandum, baking powder kacau sebati
- masukkan campur mauripan td & yogurt kd dlm mangkuk adunan kacau sedikit dgn sudu/senduk agar kurang sdkt tahap melekat di tgn..
- uli dgn tgn & masukkan myk sedikit demi sedikit dn terus lah membelasah doh hingga licin x lekat di tgn, guna penumbuk lg bagus hingga doh elastik, lg lama uli lg bagus roti naik sgt gebu, jika BM lg senang satu kemudhan, [KITA GUNA MESIN ADUNAN MIXER AJER]
- bila dh puas hati biarkan doh naik mengembang 2 kali ganda dr yg asal
- tumbuk2 bg keluar angin, lps tu blh lah mula buat bun ikut bentuk & citarasa kita sendiri .. buat sampai habis
- sementara nk siapkan bentuk-membentuk panaskan oven 180 darjah, pastikan betul2 panas
- sapu loyang dgn sdkt mentega, susun bun dlm loyang biarkan bun naik 2 kali ganda sekali lg, baru bakar 10-15 minit, 10 minit pertama api bawah, 5 minit terakhir api atas bawah, bergantung pd oven masing2 ok
- keluar dr oven sapukan atas bun dgn sdkt mentega agar nampak berkilat,
NOTE:-
** Pastikan oven benar2 panas supaya bun/roti lembut bak cotton.
** JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
** Kalau tak abis makan tu simpan bun/roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2
SPIRAL SAUSAGE BUN
ada yg bertanya mcm mana nk buat bun bentuk mcm ni.. maaf aleen tk ambil pic step by step.. so kita sharing pic 1 & 2 dr blog mat gebu, pic ke 3 dr blog sinar kehidupan dan pic yg ke 4 dari Aleen sendiri ..
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment