Tuesday, 13 May 2014
SWISS ROLL KITTY
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ citarasawan
Bahan A
3 biji kuning telur
75gm gula kaster
50ml air
40ml minyak jagung / minyak masak
80gm tepung gandum - ayak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan B
3 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1/8 sudu teh cream of tartar
Bahan C
fresh cream secukupnya - putar gebu
strawberry filling
coklat ganache
Loyang 10 x 10" (di alas dan di gris)
Cara-cara :
1. Pukul bahan B hingga kembang dan bertanduk. Ketepikan.
2. Pukul kuning telur dan gula hingga kembang di ikuti air, minyak, esen vanila dan tepung. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga putih dan gebu. Kaup balikkan dengan adunan B hingga bergaul rata.
3. Ketepikan 2 1/2 sudu besar adunan asal [nk lebihkan sikit pun boleh bergantung design kita nk buat. Masukkan ke dalam piping bag kecil yang di gunting sedikit muncungnya. Pipe ke atas loyang bentuk kitty [atau apa2 aje u all suka nk lukis la, ikut citarasa sendiri]
4. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 170C selama 1 minit. Angkat dan ketepikan.
5. Tuang baki adunan yg tlh diwarnakan pink ke atas motif kitty. ratakan dengan spatula. Bakar pada suhu 170C selama 10-15 minit.
6. Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai selama 10 minit. Terbalikkan di atas sehelai kertas minyak yang lebih besar. Keluarkan kertas alas bawahnya. Lapik sehelai lagi kertas minyak di atas motif kitty kemudian terbalikkan ke atas. Sapu rata krim dan coklat kemudian gulung dengan perlahan-lahan.
7. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di potong.
SELAMAT MENCUBA !!!
No comments:
Post a Comment