Saturday 16 February 2013

BENDI GORENG BERLADA

Sedap juga makan bendi goreng berlado ni.. selalu masuk dlm kari ikan, stim aje .. sekali sekala tukar style pula kan !!!! teruja juga nak mencuba nya tadi ..

Alhamdulillah lepas masak tadi nampak sangat menyelerakan .. glup glup telan air lior ngeeee 3x ..
syok makan ramai2 tau berebut letak dalam pinggan nasi masing2 takut lepas peluang.. tak merasa, habis tak tau erk..

gembira nya makan hari ni semua org selera besar tul .. masing masing layan suapan senyap jew.. apa org kata tu... tiba2 suasana sepi "malaikat lalu.." hehee tingat di asrama dulu.. mcm tu la dorang cakap.. ye2 jew malaikat lalu..  dulu opah pernah cakap.. kalau tengah makan tak baik bercakap .. nanti tercekik hehehe

so aleen pun nk stop la pot pet pot pet ni.. jom tgk resipi nya tersangat mudah penyediaan nya tau..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ chef hanieliza

Bahan-bahan :
10 tangkai bendi [hiris serong]
1 sudu makan udang kering
minyak secukupnya utk menumis
garam rasa secukupnya [aleen guna secukup rasa aje]

Bahan Kisar
5 biji cili merah buang biji
5 biji cili pedas
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara :
- bendi bersihkan dulu baru potong serong
- panaskan minyak, kemudian tumiskan bahan kisar hingga garing dan wangi
- masukkan bendi dan tuangkan sedikit air, 2 sudu makan aje.. kacau rata tutup kuali sekejap
- masukkan perasa kacau mesra balik2 kan sekejap, tutup api

**TIPS jangan terover cook atau lama sangat atas api yer nanti sayur layu .. tak sedap.









dah masak, boleh lah hidangkan dengan nasi putih panas..


No comments:

Post a Comment