jangan ditanya kenapa nama nyer LONTE yer.. aleen takde jawapan .. dalam buku masakan ni tak tulis pula dari mana asal datang nya sambal ni.. hanya tuan yang asal empunya resipi aje yang tahu sejarah nya ..
takpe takpe yang penting cuba dulu.. dah cuba baru tahu sedap ke atau ada rasa lain yang lebih enak .. sama juga seperti masakan yang lain.. famili aleen merasa sesuatu yg baru.. makan aje semua sedap .. kalau dah sedap tu esok esok boleh buat lagi kan !!!
Resipi nya ..
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ chef hanieliza
edit by Aleen
Bahan-bahan :
3 biji cili merah [buang biji]
3 biji cili hijau [buang biji]
5 biji cili api
3 biji bawang merah [aleen tak letak]
1 sudu makan belacan siap bakar
3 biji limau kasturi [belah 2 perah jus]
1 sudu makan minyak masak utk menggoreng cili dan bawang
garam secukup rasa
gula secukup rasa [aleen sendiri letak]
Cara-cara :
- bersihkan cili, buang biji
- panaskan minyak dan goreng semua cili tu
- masukkan semua bahan2 tu dalam lesung batu tumbuk hingga lumat
- perahkan jus limau kasturi, gaul mesra
- sedia dihidangkan ..
cili sebelum digoreng
cili sudah digoreng layu
masukkan semua dalam lesung batu
limau kasturi perah ambil jus
siap.. boleh lah kita menyambal dgn ulam ulaman ..
No comments:
Post a Comment