Tuesday, 22 January 2013

PIZZA SARDIN CHEEDAR CHEESE

heheheee Kelas ko jah .. second time buat pizza .. kemain lagi eksyen nyer sarap pagi pun makan pizza [jgn jeles yer mak jemah semua ..] ahaks!!!

Bukan nak tunjuk terrer buat pizza byk kali.. sebenarnya senang sangat buat doh nyer ni .. lepas tu plak lembut.. tambah2 lepas masak tu.. huhuuu terangkat sedap nyer ... lagi satu bila dah sejuk pun pizza tak liat .. tak cayer!!! cer kome terai dulu ... tgk hasil nyer .. kompom puas hati ... KITA DAH JATUH HATI ..

mmmm... lepas ni tak perlu keluar duit puluh2 ringgit gi beli pizza hut ke.. dominos ke .. sendiri bikin lagi mambles.. blh di top-up apa aje bahan yg best .. tambah2 tang cheese tu... melt jew cheese nyer .. blh letak byk2 .. kaya dgn bahan bahan ...

UNTUK TUTORIAL BUAT DOH PIZZA .. KLIK SINI ..




♥ PIZZA SARDIN CHEEDAR CHEESE ♥
12 inci pizza pan

aiyyaaa manyak shedap lorrr ...

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Mak Long Aishah & Puteri Manja

Bahan-bahan utk Doh Pizza :

300gm tpg high protein [bread flour]
1 sudu besar shortening.
1 sudu besar gula castor
1 1/2 sudu kecil yis - mauripan.
1 sudu teh garam halus.
200ml air paip

cara-cara nya :
- sambil menyediakan bahan2 dan doh utk pizza panaskan oven 180 darjah, selama 10 mint mcm tu ..
- campur semua bhn- kecuali air - gaul sebati.
- tuang air sikit2 - sambil uli hingga menjadi doh- tak lekat pada tgn.
- perap 1-2 jam dlm bekas bertutup - biar naik 2x ganda.
- kemudian di bahagi 2 - 3 bagian. [utk size 12 inci pan ni aleen x bahagikan doh ni.. satu adunan ni terus masak jew mmg cukup2..]
- pizza pan tabur sedikit tepung- bentuk doh mengikut pizza pan
- letak lah inti ikut citarasa masing2 - biar kan lg 1/2 jam- baru di bakar. [yg ni aleen x follow, lps dh ready terus aleen masuk oven bakar]
- kemudian bakar selama 30-40 minit - bergantung pada kepanasan dan oven masing2...

Bahan untuk inti nya : idea sendiri
5 keping cheedar cheese [dikoyak halus]
1 tin sardin king kup saiz kecil [hancurkan]
2 bj bwg besar [ptg dadu]
1 bj cili hijau [buang biji ptg dadu]
1 biji cili merah [buang biji ptg dadu]
1 biji telur
perahan lemon
sos cili
lada sulah
secubit garam
** gaul semua bahan dlm mangkuk kecuali cheese tu ..

utk salad :
kubis
timun
tomato

cara-cara :
- letakkan inti dan salad ikut kreativi atau kesukaan masing2 ..




sebelum masuk oven, ready nak bakar ..


sedang membakar kan diri hehehe..


siap sudah .. dah masak pizza kita


lepas tu deco-deco dengan sos cili life & mayonis .. 



potong lepas tu apa lg.. kenduri ....

SELAMAT MENCUBA !!!

Wednesday, 16 January 2013

PIZZA HOT SOSEJ ROLL

Heheheeee ... rasa macam tak caya jew malam tadi buat PIZZA ..seperti biasa la aleen ni.. bila dah teruja dengan sesuatu resipi tu mesti nak buat jugak.. sampai hajat gitu .. bila dah buat puas hati ...

Balik kojer zasssssssss singgah bakery shopping PIZZA PAN NON-STICK telek punya telek beli size besar 12 inci.. tu diaaa amik ko aleen sebesar dulang teh O memang puas sakan dan kenyang sakan la makan pizza size ni.. Hajat hati nak buat koleksi.. lepas ni aleen nak beli yg size 10 inci dan lain2 size plak .. tunggu pitih mari jew ni ..ahaks!!!!

Sememang nya tak rugi.. PIZZA paling best pernah dorang rasa.. ni lah yg budak2 opis duk kata tadi.. mana nyer tak best.. pizza bikin sendiri dan bahan-bahan nya mesti lah kaya raya kan!!! .. cheese nyer aje dh berkeping-keping hehehe.. Tapi ada satu benda lg aleen nk sharing dgn u alls.. yg paling best jugak ni... skin pizza menten lembut walaupun pizza dah sejuk bedi.. beza sangat dgan pizza2 yg ada kt pasaran tu.. sejuk ajer skin jd liat ssh nk gigit.. klo ada gigi palsu kompom tercabut hahahaa.. ooppsss maka gunalah polident selamattttttttt... sowi terlebey sudaaaa ... apa nama pizza tu tak mau sebut.. pizza tut tut jew ..

Terima kasih to kawan pesbuk Mak Long Aishah sharing resipi skin pizza.. tak lupa juga buat puteri manja krn resipi yg di kongsikan .. rasa nyer ini resipi ke 2 aleen cuba dr puteri manja .. itu pun aleen dpt dr kawan2 pesbuk.. harap dihalalkan.. aleen sharing dgn kawan2 yg lain ...


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Mak Long Aishah & Puteri Manja

Bahan-bahan utk Doh Pizza :

300gm tpg high protein [bread flour]
1 sudu besar shortening.
1 sudu besar gula castor
1 1/2 sudu kecil yis - mauripan.
1 sudu teh garam halus.
200ml air paip

cara-cara nya :
- sambil menyediakan bahan2 dan doh utk pizza panaskan oven 180 darjah, selama 10 mint mcm tu ..
- campur semua bhn- kecuali air - gaul sebati.
- tuang air sikit2 - sambil uli hingga menjadi doh- tak lekat pada tgn.
- perap 1-2 jam dlm bekas bertutup - biar naik 2x ganda.
- kemudian di bahagi 2 - 3 bagian. [utk size 12 inci pan ni aleen x bahagikan doh ni.. satu adunan ni terus masak jew mmg cukup2..]
- pizza pan tabur sedikit tepung- bentuk doh mengikut pizza pan
- letak lah inti ikut citarasa masing2 - biar kan lg 1/2 jam- baru di bakar. [yg ni aleen x follow, lps dh ready terus aleen masuk oven bakar]
- kemudian bakar selama 30-40 minit - bergantung pada kepanasan dan oven masing2...

Bahan untuk inti nya :
** senang cerita suka hati nak guna sosej ke.. ayam ke.. daging ke.. ikut kreativiti masing2 ok..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
 ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE

PART UTK DOH PIZZA :


bread flour [high protein flour]


castor sugar


shortening


mauripan yis


garam halus


campurkan ke semua bahan dlm satu bekas


 
air paip


selepas dicampur air dpt doh mcm kat atas ni .. masukkan air paip tu sikit2..sambil uli


dh siap, tutupkan dan biarkan 1-2 jam hingga 2 kali ganda size


selepas 1 jam lebih ..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
PART PENYEDIAAN INTI :


simple aje aleen buat inti nyer.. guna apa yg ada kat dlm peti ais tu..

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
PART MENCANAI / MENDEKORASI DOH PIZZA DALAM PAN :






hasil selepas siap sosej di roll kan dlm doh tu ..

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
PART LETAK INTI NYA :



.. masa utk masuk oven dibakar ..




siap sudah.. boleh lah hidangkan ... nyum nyummmm sedap hingga menjilat jari ..

INFO ~ ALEEN SHARING DARI MR GOOGLE :
gambar ringkas bagaimana mendekorasi pizza ..


SELAMAT MENCUBA !!!

GULAI LEMAK BEKUT TURUN TEMURUN


GULAI LEMAK BEKUT TURUN TEMURUN KEGEMARAN KELUARGA ALEEN .. tengok resipi mcm senang tp bkn senang nak dptkan hasil yg best tau .. cuba dan cuba lg... aleen dh buat byk kali pun masih tak dapat hasil yg sepatutnya.. masih lagi berguru dengan mak kita cek yah dan abah kita pak yasin.. jadi tu jadi tapi lepas masak macam tak sama dengan cek yah dan pak yasin masak.. cek yah tu pun pak yasin yg ajor.. asal resipi ni memang pak yasin punya.. pak yasin sifu ..

Rata-rata kedai atau restoren mahal ke, murah ke tak ada satu pun gulai lemak seperti ini.. kebanyakkan nyer bahan2 tumis dengan minyak .. gulai lemak cair atau pun org kata kuah ceroi .. kadang-kadang ada gulai lemak pecah santan .. bila dh mcm tu kurang menarik, kurang selera nk makan ...

Terima kasih to my mom cek yah dan my papa pak yasin resepi kalian terpahat di hati .. anak mu nk sharing resipi gulai lemak best ni.. kot2 ada teman2 yg berjaya mencuba nyer ..


Resipi Asal ~ pak yasin
sumber ~ cek yah

Bahan-bahan :

1 ekor ikan kaloi [ikan air tawar,saiz besar/apa2 ikn air tawar boleh aje..]
4 biji bawang besar - dibelah 4
3 btg serai - diketuk
daun kesum secukupnya
1 kuntum bunga kantan
4 pcs asam keping
10 bj cabai - ditumbuk lumat
2 bj kelapa parut [perah ambil santan nyer]
serbuk kunyit [nk guna kunyit hidup pn blh]
garam

Cara-cara :
- ikan bersih ketepikan dulu..
- sediakan bahan2.. lps tu masukkan semua nye terus dlm periuk..
- masak kan atas api yg sederhana.. selalu timba2 kan kuah santan tu dgn senduk tujuan supaya santan tak pecah myk..
- masukkan garam secukup rasa.. kacau perlahan..biarkan sekejap
- tutup api, siap dihidangkan dgn nasi panas




nak kenal ikan air tawar, ni lah rupa ikan kaloi yg ada di sg perak tau.. ikan ni ditangkap guna jala, besar size nyer .. selain dr kaloi ikan tenggalan, baung, kelabor, lampam pun blh juga.. tp klo lampam tu beringat lah yer bila mkn tu.. byk tulang2 Y halus.. takut tercekik ajer ..



ready nak masak, semua bahan disatukan sekali gus ..


SELAMAT MENCUBA !!!

Tuesday, 15 January 2013

LALA MASAK SERAI

Best best best .... bila dapat makan
Yang tak best nyer tak puas makan sebab beli lala  tak banyak.. ingat dorang tak suka.. rupa2 nyer berebut.. heheheeeeee.. jadi lah dapat merasa sikit sorang.. sama2 merasa kan !!!!

Cara masak senang sangat.. biasa org guna istilah ni.. "campak2 .. Baling2 Dalam Kuali" siap.. memang betoi pun.. lagi sedap rasa nyer ..


By ~ Aleen Aireish

Resipi mudah sangat
1 kg lala
2 btg serai - potong kasar dan tumbuk
2 bj bawang besar - belah 4
tomato - belah 4
saleri btg hiris serong
cabai merah hiris serong
bwg goreng
serbuk kunyit secukupnyer
myk masak secukupnyer utk menumis
sos tiram
garam
gula

bahan blender halus:
*1 bj bwg besar
*2 ulas bwg putih
*6 bj cabai merah + 6 bj cili pedas
*2 inci halia

Cara-cara :
- lala basuh bersih
- panaskan myk.. masukkan serai & bahan blender tumis hingga garing
- masukkan sos tiram & serbuk kunyit
- masukkan lala, kacau sekata, biarkan sekejap
- masukkan perasa secukup rasa
- tabur tomato, saleri, cabai merah, bwg belah 4, kacau sekata sebentar, angkat & tabur juga bwg goreng
- blh lah hidangkan ..
 
 
SELAMAT MENCUBA !!!
 

Thursday, 10 January 2013

KEK BUTTER COKLAT SWIRL

Amboiii ... perpusar-pusaran kek ni yer, heheee.. mana tak nyer.. "swirl" tu bahasa omputih terjemah dlm bahasa melayu kita "pusaran" tang mana pusaran tu jap lagi kita tengok erk!!!

2013 kek ke-2 aleen buat ni tau.. ikutkan lambat lagi nk baking kek ni... sebabkan hero jatuhkan tuppaware telur kat lantai.. habis telur2 tu pecah.. sayang punyer pasal terus emergency buat kek yg best dan sedap ni..

dah tertulis di "loh mahfuz" agaknyer.. [cewwahh bermadah plak..] anak si aleen jatuhkan tuppaware telur.. lalu telur pecah.. maka si ibu nyer mesti baking kek... heheeeeee klo gitu gaya nyer.. asal telur pecah buat kek.. buat kek jew telur pecah.. mesti ler pecah kan.. klo tak gi mana mau bikin kek hak hak hak

tak mau pot pet pot pet byk sgt.. jap lagi merapu jew lebih.. nak to thanks kepada yg sudi sharing resipi sgt2 simple dan mudah ni.. iaitu facebook friend kita, kak Siti Rohayu.. semenjak kenal akk ni mmg rajin dia kongsi resipi dan gambar2 kat group kita.. klo tak pun kat wall dia.. tak lupa juga Puteri Manja.. coz kat resipi tu tertera sumber nyer dari puteri manja.. terima kasih kpd kedua nyer yer... moga kita sama2 dimurahkan rezeki.. aminnnn

tak sabar nak tgk resipi yer... jom jom ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ puteri manja & siti rohayu

Bahan-bahan :
200gm tepung naik sendiri [self raising flour]
175gm gula kastor
175 buttercup [nak suhu bilik]
3 biji telur gred A

4 sudu besar fresh milk [susu cair pun blh]
1 s/k esen vanila

Untuk lukis on top cake :
100gm coklat masakan [double boiler]

Cara-cara :
- satukan semua bahan kecuali coklat masakan
- pukul sampai kembang
-  tuang dlm loyang yg dh dialas dgn baking paper
- lorekkan/lukiskan on top cake tu dgn coklat masakan td tu ..[suka hati nak pusaran mcmne..]
- bakar pd suhu 180 darjah selama 30 minit atau hingga masak bergantung pd oven masing2
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE







semua bahan kecuali coklat masakan, satukan ..


siap dah pukul sampai kembang

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Coklat masakan doubleboiler :



~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Part buat "Swirl" / pusaran - melukis


suka hati yer nk letak coklat masakan tu macam mana.. aleen just tompok2 mcm tu jew..


mesti nk ada satu lidi atau pencungkil gigi yg bersih yer.. atau lidi satay .. tujuan nyer.. nak layangkan lidi tu ke kiri, ke kanan, ke depan, ke belakang.. kira mcm conteng2 gitu.. so jd lah design sprt corak batik..




SELAMAT MENCUBA !!!


Tuesday, 8 January 2013

KEK OREN BLENDER

Assalamualaikum ...
Salam Tahun Baru 2013 kepada kawan2 Moga Kehidupan Kita Lebih Ceria Dan DiBerkati Oleh NYA
aminnnnnnnnnnnnn...

Kek pertama di tahun 2013 kek oren blender. Penyediaan yg sangat mudah dan simple ajer.. klo tak rajin nak guna mixer atau tak ada mixer di rumah.. guna ajer blender yg ada tu.. dapat juga hasilkan kek.. kan !!!

Terasa nak buat kek ni sebab nak habiskan oren dlm petia ais tu.. itu pun ada 2 biji jew lg yg tinggal.. bikin jus oren takut berebut x cukup.. last last godek resipi yg guna buah oren.. jumpa resipi kak dayang jack.. tgk resipi ala hai.. mudah nyer... apa lg zassssssssss terus baking ..


By ~ Aleen Aireish
Sumber ~ kak dayang jack dapurku sayang

Bahan-bahan : Untuk Diblender
1 biji buah limau [aleen guna 2 biji]
1 cawan minyak [guna mentega cair]
2 cawan gula halus [guna gula kastor, nk less manis blh kurangkan gula]
3 biji telur gred A

Bahan-bahan : Untuk Diayak dan Diketepikan dulu
2 cawan tpg gandum [aleen guna 2 1/2 cwn]
1 tbsp baking powder

Optional : Jika nak buat mcm aleen ada rasa coklat guna serbuk koko
1 tbsp serbuk koko
Caranya ~ Adunan dh siap bancuh mesti dibahagi 2 bahagian, 1 bahagian yg asal, 1 bahagian lg tambah dgn serbuk koko diayak dlm mangkuk terus.. kacau sebati, siap.

Cara-cara :
- Bersih buah limau, ambil isi limau
- masukkan dlm blender, blenderkan hingga halus dgn bahan2 lain kecuali tpg
- dah siap blender tuangkan dlm mangkuk, masukkan tpg yg diayak td sedikit demi sedikit hingga habis kacau sebati
- tuangkan dlm loyang dilapik baking paper dan griskan
- bakar pd suhu 170 darjah selama 45 minit atau 1 jam atau hingga masak bergantung pd oven masing2
 ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE









hasil setelah semua bahan di atas diblender halus ..






 SELAMAT MENCUBA !!!