2013 kek ke-2 aleen buat ni tau.. ikutkan lambat lagi nk baking kek ni... sebabkan hero jatuhkan tuppaware telur kat lantai.. habis telur2 tu pecah.. sayang punyer pasal terus emergency buat kek yg best dan sedap ni..
dah tertulis di "loh mahfuz" agaknyer.. [cewwahh bermadah plak..] anak si aleen jatuhkan tuppaware telur.. lalu telur pecah.. maka si ibu nyer mesti baking kek... heheeeeee klo gitu gaya nyer.. asal telur pecah buat kek.. buat kek jew telur pecah.. mesti ler pecah kan.. klo tak gi mana mau bikin kek hak hak hak
tak mau pot pet pot pet byk sgt.. jap lagi merapu jew lebih.. nak to thanks kepada yg sudi sharing resipi sgt2 simple dan mudah ni.. iaitu facebook friend kita, kak Siti Rohayu.. semenjak kenal akk ni mmg rajin dia kongsi resipi dan gambar2 kat group kita.. klo tak pun kat wall dia.. tak lupa juga Puteri Manja.. coz kat resipi tu tertera sumber nyer dari puteri manja.. terima kasih kpd kedua nyer yer... moga kita sama2 dimurahkan rezeki.. aminnnn
tak sabar nak tgk resipi yer... jom jom ..
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ puteri manja & siti rohayu
Bahan-bahan :
200gm tepung naik sendiri [self raising flour]
175gm gula kastor
175 buttercup [nak suhu bilik]
3 biji telur gred A
4 sudu besar fresh milk [susu cair pun blh]
1 s/k esen vanila
Untuk lukis on top cake :
100gm coklat masakan [double boiler]
Cara-cara :
- satukan semua bahan kecuali coklat masakan
- pukul sampai kembang
- tuang dlm loyang yg dh dialas dgn baking paper
- lorekkan/lukiskan on top cake tu dgn coklat masakan td tu ..[suka hati nak pusaran mcmne..]
- bakar pd suhu 180 darjah selama 30 minit atau hingga masak bergantung pd oven masing2
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE
semua bahan kecuali coklat masakan, satukan ..
siap dah pukul sampai kembang
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Coklat masakan doubleboiler :
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Part buat "Swirl" / pusaran - melukis
suka hati yer nk letak coklat masakan tu macam mana.. aleen just tompok2 mcm tu jew..
mesti nk ada satu lidi atau pencungkil gigi yg bersih yer.. atau lidi satay .. tujuan nyer.. nak layangkan lidi tu ke kiri, ke kanan, ke depan, ke belakang.. kira mcm conteng2 gitu.. so jd lah design sprt corak batik..
SELAMAT MENCUBA !!!
No comments:
Post a Comment