Wednesday, 16 January 2013

GULAI LEMAK BEKUT TURUN TEMURUN


GULAI LEMAK BEKUT TURUN TEMURUN KEGEMARAN KELUARGA ALEEN .. tengok resipi mcm senang tp bkn senang nak dptkan hasil yg best tau .. cuba dan cuba lg... aleen dh buat byk kali pun masih tak dapat hasil yg sepatutnya.. masih lagi berguru dengan mak kita cek yah dan abah kita pak yasin.. jadi tu jadi tapi lepas masak macam tak sama dengan cek yah dan pak yasin masak.. cek yah tu pun pak yasin yg ajor.. asal resipi ni memang pak yasin punya.. pak yasin sifu ..

Rata-rata kedai atau restoren mahal ke, murah ke tak ada satu pun gulai lemak seperti ini.. kebanyakkan nyer bahan2 tumis dengan minyak .. gulai lemak cair atau pun org kata kuah ceroi .. kadang-kadang ada gulai lemak pecah santan .. bila dh mcm tu kurang menarik, kurang selera nk makan ...

Terima kasih to my mom cek yah dan my papa pak yasin resepi kalian terpahat di hati .. anak mu nk sharing resipi gulai lemak best ni.. kot2 ada teman2 yg berjaya mencuba nyer ..


Resipi Asal ~ pak yasin
sumber ~ cek yah

Bahan-bahan :

1 ekor ikan kaloi [ikan air tawar,saiz besar/apa2 ikn air tawar boleh aje..]
4 biji bawang besar - dibelah 4
3 btg serai - diketuk
daun kesum secukupnya
1 kuntum bunga kantan
4 pcs asam keping
10 bj cabai - ditumbuk lumat
2 bj kelapa parut [perah ambil santan nyer]
serbuk kunyit [nk guna kunyit hidup pn blh]
garam

Cara-cara :
- ikan bersih ketepikan dulu..
- sediakan bahan2.. lps tu masukkan semua nye terus dlm periuk..
- masak kan atas api yg sederhana.. selalu timba2 kan kuah santan tu dgn senduk tujuan supaya santan tak pecah myk..
- masukkan garam secukup rasa.. kacau perlahan..biarkan sekejap
- tutup api, siap dihidangkan dgn nasi panas




nak kenal ikan air tawar, ni lah rupa ikan kaloi yg ada di sg perak tau.. ikan ni ditangkap guna jala, besar size nyer .. selain dr kaloi ikan tenggalan, baung, kelabor, lampam pun blh juga.. tp klo lampam tu beringat lah yer bila mkn tu.. byk tulang2 Y halus.. takut tercekik ajer ..



ready nak masak, semua bahan disatukan sekali gus ..


SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment