Thursday, 29 November 2012

MASAK LEMAK CILI API REBUNG PERUT

♥ ♥ masak lemak cili api rebung perut ♥ ♥
menu pilihan en hubby mlm ni.. banyak kali tambah nasi erk... heheheee
by ~ Aleen Airesh
RESIPI MASAK LEMAK CILI API REBUNG PERUT

BAHAN-BAHANNYA 
2 cawan rebung
[aleen beli yg rendam dlm air kt kedai tu mmg dh lembut sgt, x payah nk rebus, aleen beli dlm 2 gengam mcm tu]

500gm perut 
[aleen beli x sampai 500gm perut yg putih bersih berseri tu, guntingkan, lps tu rebus sebentar bersama halia & bwg putih.. toskan]

1 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
1 kotak santan pekat cap ayam brand
air secukupnya supaya kuah tak terlalu pekat.. agak2 sendiri
Garam dan gula secukup rasa
myk utk menumis

Bahan Kisar
5 biji cili api [nk pedas tmbah..]
4 tangkai cili kering dibuang biji
4 biji bwg merah [aleen guna bawang besar je]
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA 
- panaskan periuk, tumis bahan kisar dn serai dititik tu garing naik bau
- masukkan santan dan air, biarkan mendidih dahulu..
- masukkan rebung, perut dn asam gelugor
- biar mereneh dgn api perlahan supaya santan tak pecah.. sekali sekali kacau..
- tambah perasa garam, gula secukupnya.. kacau sekejap.. tutup api. boleh hidangkan..

**jika guna santan perahan sendiri, asingkan yg pati pekat dan cair.. masukkan yg cair dahulu.. last sekali baru masukkan yg pekat.. dpt hasil yg memuaskan..

**jika kuah tak cukup kuning boleh tambahkan serbuk kunyit..

selamat mencuba!!!

CHOCOLATE CHIPS CUPCAKE

Lama sudah tak baking cupcake.. sekali baking, tu diaaaaaaaaaaaaaa... coklat chips cupcake yg terhasil..
penghuni dlm rumah ni pun mcm kelaparan aje.. dengar ajer nk buat kek ni terbilak biji mata... hahahaa
saborrrrrrr ajer lah... belum siap dh terkinja nk makan... adoiii.. apa pun tak boleh...

aaaaaaaaaaaa... penghuni teratak ku .. tolong duduk diam2 erk.. jgn hingaq sgt no... bantat kek cawan ni nnt... terkejut suara bising tu... tengok aje tv yg tgh ON tu.. channel astro melambak pilih jew... jap lagi siap kek nyer kita panggil ok...


by ~ Aleen Aireish
sumber~ resipi nannie

Bahan-bahan A Diayak:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Bahan-bahan B :
4 biji telur
2 cawan gula halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak daisy
1 1/2 cawan air panas

**Coklat Chips secukupnya

Cara-cara :
- pukul telur & gula kembang high speed 10 minit mcm tu
- kemudian masukkan susu pekat pukul sekejap dan masukkan minyak dan pukul low speed
- masukkan bahan A sedikit demi sedikit dan kacau perlahan hingga betul2 sebati
- kemudian masukkan air panas perlahan kacau dengan senduk kayu ajer
- dah siap masukkan 3/4 sukatan shj dalam cupcake jgn sampai penuh
- tabur coklat chips atas nyer dan bakar selama 15 minit  suhu 180 atau hingga masak bergantung pd oven masing2
- jika tak pasti dh masak ke belum gunakan stik atau lidi satay atau lidi pencukil gigi yg bersih cucuk pd bahagian tgh kek tu, jika tiada kek melekat pd lidi bermakna kek dh masak.
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UNTUK REFERENCE


Bahan A yg diayak together-gether

  

dh pukul kembang


 

dah siap masukkan susu pekat manis & minyak


masukkan bahan A diayak td tu sampai habis


masukkan air panas


adunan cupcake dh siap.. ready nak masuk cupcake




SELAMAT MENCUBA!!!


Sunday, 25 November 2012

JOM BELAJAR BUAT KOTAK KEK BARBIE DOLL

Hari ni terasa nak sharing dengan kawan-kawan mcm mana nak sediakan kotak kek untuk masukkan kek yang tinggi supaya tak rosak... di antara kek yg tinggi BARBIE DOLL kek kan...

Sebelum aleen sharing step by step di blog aleen ni, aleen nk say, most thank you to kawan2 masakan dari group masakan di facebook.. hasil perkongsian info mereka semua dapatlah aleen buat eksperimen ni..

tarraaaaaaaaaaa dh jadi eksperimen sebentar tadi... siapa rasa nk sharing or nk tag utk simpan / rujukan pic ni.. silakan... sama2 sharing ilmu.... kan!!! ♥ ♥ ♥

STEP PILIHAN KE-2 :
kotak keras ada penutup tu, u all TERBALIKKAN aje.. tutupnya ke bawah, badan kotak di atas.. so senang kek nak move IN & OUT dan utk kukuhkan kedudukan kek tu pula, guna double side tape gam sebelum letak papan kek..






by ~ Aleen Aireish

Bahan yang perlu ada
2 pcs kotak kek sama size
double side tape

Cara-Cara :


boleh refer DI SINI JUGA sila klik ajer...





SELAMAT MENCUBA


Wednesday, 14 November 2012

COKLAT LAPIS CHEESE CAKE

Kek Cheese lagi... Kegemaran anak anak.. nak habiskan cheese dalam peti ais sebelum tarikh luput.. godek godek resipi jumpa satu resipi ni.. tengok mcm simple aje.. moist plak tu... i likeeee...

Tak sempat nak simpan pun kek nyer dah habis kena makan... licin bekas dalam peti ais... tak apa lah.. anak2 mama yg makan.. mama suka... nanti2 mama boleh buat lagi... mahal pun tak apa...
PEACE YEOWWWW

Pesanan aleen, jika nak nampak tebal kek ni silalah guna loyang size kecik sikit.. atau pun boleh juga gandakan gram utk bahan2 tu.. oriteee...


by ~ Aleen Aireish
sumber ~ Fp Kak Liza

Bahan-bahan A :
250gm krim cheese [aleen guna philadephia]
30gm mentega
30gm gula kastor
3 biji kunig telur gred A
2 biji limau kasturi ambil jusnya [aleen guna lemon]
1 s/k esen vanila

Bahan-bahan B : MERINGUE
3 biji putih telur gred A
30gm gula kastor
1/2 s/k krim of tatar

Bahan-bahan C :
1 s/b tepung jagung
1 s/b coklat emulco [aleen guna serbuk koko]

Hiasan : coklat rice [aleen add sendiri] x nak letak pun tak apa..

Cara-cara :
- pukul krim keju, mentega & gula hingga kembang
- masukkan kuning telur satu per satu
- masukkan sen vanila & jus limau, ketepikan dulu..
- dlm mangkuk lain yg kering, buat meringue bahan B tu.. hingga gebu, kental & bertanduk
- kemudian campurkan bahan B ke dlm A, kacau perlahan hingga rata
- lps tu masukkan tpg jagung kacau rata lag..
- bahagikan 2 bahagian, satu dibiarkan plain yg asal, satu bahagian lg masukkan koko kacau rata..
- lapikkan loyang dgn baking paper
- masukkan adunan yg plain tu dulu.. lps tu baru masukkan adunan coklat atas nya.. tabur sedikit coklat rice
- masukkan loyang kek ni ke dlm loyang lebih besar yg berisi air.. yg ni namanya bakar cara "STEAMBATH"
- bakar hingga masak suhu 140-150 dan masa 1jam. ikut oven masing2
- dh masak sejukkan, simpan dalam peti ais.. lps tu potong..

TIPS : untuk potong kek cheese celupkan pisau plastik dlm air panas.. dpt shape yg cantik slps potong..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE








MERINGUE BAHAN B :


KLIK SINI UNTK PIC MERINGUE
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

SAMBUNG SEMULA STEP > TAMBAH BAHAN B KE DALAM BAHAN A










CARA BAKAR CHEESE CAKE STEAMBATH.. ATAS KEK TU KALAU NK COVER DENGAN ALUMINIUM FOIL PUN BOLEH SUPAYA ON TOP CAKE TAK HANGUS..


 SELAMAT MENCUBA!!!

Sunday, 11 November 2012

KEK GEBU CHEESE PHILADELPHIA

Mencuba resipi rakan pesbuk.. tgk pic yg di post huuu lerrr... yarabbi.. chomey kek demo... gebas gebus ajer.. kek menggunakan cheese philadelphia mmmm dgr nama nyer ajer mcm best jew kan!!!

en hubby lg yg kena... hahahaaa.. bukan apa.. kena pi bakery beli cheese... tunggu kita nk beli, malasnya.. balik kojer igt rumah terus... dah terlanjur en hubby pergi area sana.. apa salahnya kan singgah tolong beli...

Cheese dah ada.. carry on jgn malas2.. anak2 nak makan kek.. cergas buat kek.. buat tak lama pun..bancuh2 adunan tu kejap ajer...


by ~ Aleen aireish
sumber ~ wazi wazir

Bahan utk dicairkan atas api :
250gm cheese
50gm mentega
100ml susu segar [aleen guna susu cair]

Cara-cara :
1) kacau hingga larut, sejukkan, kalau bergentel tapiskan [tp kita blender bg licin]

6 bjiji kuning telur
60gm tepung naik sendiri
20gm tepung jagung
1 sudu besar perahan lemon

Cara-cara :
2) kemudian masukkan bahan diatas ni pukul sebati, lps tu masukkan perahan lemon. siap ketepikan dulu..

MERINGUE PUTIH TELUR
Bahan-bahan :
6 biji putih telur
140gm gula halus [aleen guna gula kastor]
1 s/k cream of tar tatar

Cara-cara :
3) campurkan semua bahan dlm bekas, pukul high speed hingga gebu, kental. nk tgk jadi tk jadi nyer meringue ni.. angkat bekas tunggeng kan ke bawah.. kompom x jatuh.. atau pun meringue tu bertanduk kompom jadi dah tu..

Step seterusnyer..
4) campurkan adunan meringue td ke dlm adunan tepung tu.. 1 senduk.. 1 senduk.. kaup balik perlahan..buat meringue tu sampai habis..

5) sediakan loyang, lapikkan dgn baking paper, bakar secara steambath suhu 160 selama 1 jam atau sehingga masak. dah masak keluarkan dr loyang & sejukkan.. sedap dimakan dr peti ais..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE










~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
MERINGUE [PUKUL PUTIH TELUR SAMPAI KENTAL]




pukul putih telur hingga kaku bertanduk..

SELAMAT MENCUBA!!!


KEK COKLAT KUKUS MCQUEEN

Selamat sudah customer datang ke rumah ambil kek yg ditempah.. permintaan nya nak kek ada kereta racing kartun lightning mcqueen tapi nak yg lukis by hand....

glupppp... subhanallah!!!  telan air liur kita dibuatnyer... kita igt nak yg edible image.. klo yg EI tu kan senang kojer nyer tampal ajer atas kek lps tu kita deco2 kan ikut kreatif... klo yg dilukis by hand ngeri rasa nyer... b4 x pernah buat.. yg ada pun pic angry bird..

mmm... cabar diri sendiri.. kek senang aje masak nyer.. nk kek coklat... cuma gambar yg diminta tu huhhh... tidur tak lena dibuatnyer.. asyik mikir jew takut2 time buat tu x menjadi... mula la mengharapkan mood melukis tu datang... en hubby pun best jugak.. siap support lagi... bg semangat...  tq yunk Remy Chor.. hehee

Alhamdulillah.. smpai hari nya nasib baik laaa....
jom tgk resipi kek coklat kukus Hanieliza


by ~ Aleen Aireish
sumber ~ hanieliza

Bahan-bahan A :
220gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
50gm serbuk koko
180gm gula perang / brown sugar

Bahan-bahan B ;
2 biji telur
1s/k esen vanila

Bahan-bahan C :
200ml susu cair / susu segar
200ml myk mazola / myk sayuran biasa
200ml air panas
100ml susu pekat manis [aleen add sendiri]

Cara-cara :
- gaulkan semua bahan A dalam bekas supaya rata, aleen ayakkan dahulu
- pukul bahan b dlm bekas berasingan, lps tu masukkan dlm bekas A kacau rata
- masukkan bahan C dlm bekas A, kacau rata
- panaskan kukusan..
- lapikkan baking paper dlm loyang
- masukkan adunan dlm loyang dan kukus 1jam api sederhana
- bila dh masak buka penutup kukus perlahan supaya air tak kukus tu tk menitik atas kek..
- jej dh sejuk boleh lah hiaskan....
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE

























KEK COKLAT YANG TELAH DIBERI SENTUHAN BY ALEEN .. habis buat kek 2.30 pagi.. huhhh

SELAMAT MENCUBA!!!