Sunday, 11 November 2012

KEK GEBU CHEESE PHILADELPHIA

Mencuba resipi rakan pesbuk.. tgk pic yg di post huuu lerrr... yarabbi.. chomey kek demo... gebas gebus ajer.. kek menggunakan cheese philadelphia mmmm dgr nama nyer ajer mcm best jew kan!!!

en hubby lg yg kena... hahahaaa.. bukan apa.. kena pi bakery beli cheese... tunggu kita nk beli, malasnya.. balik kojer igt rumah terus... dah terlanjur en hubby pergi area sana.. apa salahnya kan singgah tolong beli...

Cheese dah ada.. carry on jgn malas2.. anak2 nak makan kek.. cergas buat kek.. buat tak lama pun..bancuh2 adunan tu kejap ajer...


by ~ Aleen aireish
sumber ~ wazi wazir

Bahan utk dicairkan atas api :
250gm cheese
50gm mentega
100ml susu segar [aleen guna susu cair]

Cara-cara :
1) kacau hingga larut, sejukkan, kalau bergentel tapiskan [tp kita blender bg licin]

6 bjiji kuning telur
60gm tepung naik sendiri
20gm tepung jagung
1 sudu besar perahan lemon

Cara-cara :
2) kemudian masukkan bahan diatas ni pukul sebati, lps tu masukkan perahan lemon. siap ketepikan dulu..

MERINGUE PUTIH TELUR
Bahan-bahan :
6 biji putih telur
140gm gula halus [aleen guna gula kastor]
1 s/k cream of tar tatar

Cara-cara :
3) campurkan semua bahan dlm bekas, pukul high speed hingga gebu, kental. nk tgk jadi tk jadi nyer meringue ni.. angkat bekas tunggeng kan ke bawah.. kompom x jatuh.. atau pun meringue tu bertanduk kompom jadi dah tu..

Step seterusnyer..
4) campurkan adunan meringue td ke dlm adunan tepung tu.. 1 senduk.. 1 senduk.. kaup balik perlahan..buat meringue tu sampai habis..

5) sediakan loyang, lapikkan dgn baking paper, bakar secara steambath suhu 160 selama 1 jam atau sehingga masak. dah masak keluarkan dr loyang & sejukkan.. sedap dimakan dr peti ais..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE










~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
MERINGUE [PUKUL PUTIH TELUR SAMPAI KENTAL]




pukul putih telur hingga kaku bertanduk..

SELAMAT MENCUBA!!!


No comments:

Post a Comment