Tak sempat nak simpan pun kek nyer dah habis kena makan... licin bekas dalam peti ais... tak apa lah.. anak2 mama yg makan.. mama suka... nanti2 mama boleh buat lagi... mahal pun tak apa...
PEACE YEOWWWW
Pesanan aleen, jika nak nampak tebal kek ni silalah guna loyang size kecik sikit.. atau pun boleh juga gandakan gram utk bahan2 tu.. oriteee...
by ~ Aleen Aireish
sumber ~ Fp Kak Liza
Bahan-bahan A :
250gm krim cheese [aleen guna philadephia]
30gm mentega
30gm gula kastor
3 biji kunig telur gred A
2 biji limau kasturi ambil jusnya [aleen guna lemon]
1 s/k esen vanila
Bahan-bahan B : MERINGUE
3 biji putih telur gred A
30gm gula kastor
1/2 s/k krim of tatar
Bahan-bahan C :
1 s/b tepung jagung
1 s/b coklat emulco [aleen guna serbuk koko]
Hiasan : coklat rice [aleen add sendiri] x nak letak pun tak apa..
Cara-cara :
- pukul krim keju, mentega & gula hingga kembang
- masukkan kuning telur satu per satu
- masukkan sen vanila & jus limau, ketepikan dulu..
- dlm mangkuk lain yg kering, buat meringue bahan B tu.. hingga gebu, kental & bertanduk
- kemudian campurkan bahan B ke dlm A, kacau perlahan hingga rata
- lps tu masukkan tpg jagung kacau rata lag..
- bahagikan 2 bahagian, satu dibiarkan plain yg asal, satu bahagian lg masukkan koko kacau rata..
- lapikkan loyang dgn baking paper
- masukkan adunan yg plain tu dulu.. lps tu baru masukkan adunan coklat atas nya.. tabur sedikit coklat rice
- masukkan loyang kek ni ke dlm loyang lebih besar yg berisi air.. yg ni namanya bakar cara "STEAMBATH"
- bakar hingga masak suhu 140-150 dan masa 1jam. ikut oven masing2
- dh masak sejukkan, simpan dalam peti ais.. lps tu potong..
TIPS : untuk potong kek cheese celupkan pisau plastik dlm air panas.. dpt shape yg cantik slps potong..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE
MERINGUE BAHAN B :
KLIK SINI UNTK PIC MERINGUE
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
SAMBUNG SEMULA STEP > TAMBAH BAHAN B KE DALAM BAHAN A
CARA BAKAR CHEESE CAKE STEAMBATH.. ATAS KEK TU KALAU NK COVER DENGAN ALUMINIUM FOIL PUN BOLEH SUPAYA ON TOP CAKE TAK HANGUS..
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment