♥ ♥ masak lemak cili api rebung perut ♥ ♥
menu pilihan en hubby mlm ni.. banyak kali tambah nasi erk... heheheee
by ~ Aleen Airesh
RESIPI MASAK LEMAK CILI API REBUNG PERUT
BAHAN-BAHANNYA
2 cawan rebung
[aleen beli yg rendam dlm air kt kedai tu mmg dh lembut sgt, x payah nk rebus, aleen beli dlm 2 gengam mcm tu]
500gm perut
[aleen beli x sampai 500gm perut yg putih bersih berseri
tu, guntingkan, lps tu rebus sebentar bersama halia & bwg putih..
toskan]
1 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
1 kotak santan pekat cap ayam brand
air secukupnya supaya kuah tak terlalu pekat.. agak2 sendiri
Garam dan gula secukup rasa
myk utk menumis
Bahan Kisar
5 biji cili api [nk pedas tmbah..]
4 tangkai cili kering dibuang biji
4 biji bwg merah [aleen guna bawang besar je]
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA
- panaskan periuk, tumis bahan kisar dn serai dititik tu garing naik bau
- masukkan santan dan air, biarkan mendidih dahulu..
- masukkan rebung, perut dn asam gelugor
- biar mereneh dgn api perlahan supaya santan tak pecah.. sekali sekali kacau..
- tambah perasa garam, gula secukupnya.. kacau sekejap.. tutup api. boleh hidangkan..
**jika guna santan perahan sendiri, asingkan yg pati pekat dan cair..
masukkan yg cair dahulu.. last sekali baru masukkan yg pekat.. dpt hasil
yg memuaskan..
**jika kuah tak cukup kuning boleh tambahkan serbuk kunyit..
selamat mencuba!!!
[aleen beli yg rendam dlm air kt kedai tu mmg dh lembut sgt, x payah nk rebus, aleen beli dlm 2 gengam mcm tu]
500gm perut
1 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
1 kotak santan pekat cap ayam brand
air secukupnya supaya kuah tak terlalu pekat.. agak2 sendiri
Garam dan gula secukup rasa
myk utk menumis
Bahan Kisar
5 biji cili api [nk pedas tmbah..]
4 tangkai cili kering dibuang biji
4 biji bwg merah [aleen guna bawang besar je]
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA
- panaskan periuk, tumis bahan kisar dn serai dititik tu garing naik bau
- masukkan santan dan air, biarkan mendidih dahulu..
- masukkan rebung, perut dn asam gelugor
- biar mereneh dgn api perlahan supaya santan tak pecah.. sekali sekali kacau..
- tambah perasa garam, gula secukupnya.. kacau sekejap.. tutup api. boleh hidangkan..
**jika guna santan perahan sendiri, asingkan yg pati pekat dan cair.. masukkan yg cair dahulu.. last sekali baru masukkan yg pekat.. dpt hasil yg memuaskan..
**jika kuah tak cukup kuning boleh tambahkan serbuk kunyit..
selamat mencuba!!!
Feberet den nieh... hehehe..
ReplyDelete