Friday, 21 September 2012

ROTI JALA JARINGAN MANTOP

Tengok jam dh 11.30mlm.. apa2 pun nk update blog dulu..aleen entry satu resipi kat blog, resipinya simple aje.. lain orang lain caranya kan!!  yer la sgt... hehehe

tak mau pot pet pot pet byk... maklum la baru bangun dari demam.. pg td dpt sejarum gagah juga lah ke dapur.. dokter siap pesan lg.."u mesti rest cukup.. bangun pn hanya utk g toilet saje.. x mau buat keje.." [dlm hati ketawa kecil.. hihihi...hrp en hubby, oh my english...] tp ada jugak lah dia tlg... hargai sgt2...

JANJI MESTI DITEPATI... jgn di capati kan... haha org kata...
tp aleen dh tepati janji tu hari ni.. janji nk buat roti jala utk seseorang..siapa lg klo bkn utk suami tercinta... penyediaan yg sgt ringkas...



by~aleen aireish
Bahan-bahan :
1/2 kg tepung gandum
1/2 cawan susu cair
1 biji telur
hujung sudu garam halus
sedikit serbuk kunyit
sedikit myk masak [dlm 2 sudu besar]
air secukupnya

Cara-cara :
- bancuh semua bahan kecuali myk, lps tu blender hingga licin
- kemudian masukkan myk masak blender sebentar..siap
- bolehlah menjala atas pan & hidangkan bersama kuah kari
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE





~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
PENYEDIAAN KUAH KARI


Bahan-bahan:
1 biji carrot - potong dadu
1 biji ubi kentang -potong dadu
4 batang kcg panjang
2 biji telur
*2 ulas bwg putih - dihiris
*1 labu bwg besar - dihiris
*sedikit halia
*1 btg kulit kayu manis
*1 kuntum bunga lawang
*3 biji pelaga
sedikit halba campur
*1 paket serbuk kari daging
*1 tangkai daun kari
3 sudu besar kcg parpu - rebus sebentar, ketepikan
*2 sudu besar cili blender
jus asam jawa
santan kotak
1 kiub ayam knor
garam, gula , perasa secukup rasa

Cara-cara :
- panas myk, tumis bahan bertanda (*) hingg naik bau & garing..
- masukkan bhn2 ubi bersama santan biarkan smpai empuk
- lps tu masukkan jus asam jawa, kiub ayam knor kacau sebati..
- pecah telur, biarkan sekejap lps tu kacau perlahan..
- kemudian masukkan kcg parpu, halba campur bersama bhn2 perasa hingga cukup rasa..siap!!!


SELAMAT MENCUBA!!!


No comments:

Post a Comment