Friday, 7 September 2012

LONTONG / LODEH SPECIAL ALEEN

Bila orang Perak masak masakan Lontong orang Jawa..
Semalam dah masuk 4 hari aleen puasa.. puasa ganti & puasa enam buat sekali gus..hehee. lepas ni blh terus makan sampai puasa tahun depan plak... itu pn kalau panjang umur... harap2 Allah panjangkan usia & murahkan rezeki.. aminnn...

Nak jadikan cerita berbuka puasa semalam aleen masak lontong utk famili... kebetulan pulak en hubby pn kata kena selera nyer... aleen pulak jarang sgt mkn lontong ni... apatah lg nk memasak nyer mmg tak ada pengalaman langsung... zeroooo... so searching la kat mat google & kat kawan opis org johor... kebetulan plak dia org jawa... mmmm nmpk gayanya memantapkan lg resipi lontong aleen nk masak ni... heheeee

MASYAALLAH... SUBHANALLAH mmg tak duga... pertama kali masak rasa nya memang sedap sgt2... utk testimoni lontong tu... aleen bawa opis suruh org2 yg keturunan jawa ni makan... x di sangkal lagi... rasa yg serasi mcm org jawa ori buat... the best!!!! alhamdulillah... jom kita tgk resipi yg menggiurkan...


by~aleen aireish
Bahan-bahan :
1 bj carrot
1 biji terung
1/2 kubis
2 bj kentang [potong dadu jgn kecil sgt]
10 btg kcg buncis
10 btg kcg panjang
2 paket soon & fucuk [1 paket rm1.30]
1 kiub ikan bilis
2 ketul tauhu basah [goreng dulu]
1 paket tempe [hiris nipis2 goreng garing..ketepikan.. aleen x campur dlm kuah lodeh ni..tabur ats darat je..]
200gm udang segar
2 kotak santan [aleen guna santan kotak, ambil 1/2 santan bancuh dgn air suam..buat mcm santan cair]
serbuk kunyit 
garam. gula, perasa secukupnya

Bahan Kisar :
2 sudu besar udang kering [nk sedap lg letak 3 sudu besar pn blh..]
1 labu bawang besar [ambil size paling besar, klo size kecil guna 2 labu..]
3/4 inci halia
1 btg serai
4 bj cabai merah

Cara penyediaan :
- sayuran tu bersihkan & potong2 kecil [ikut suka nk potong shape mcm mana..]
- panaskan myk, tumis bahan kisar hingga naik bau & pecah myk
- kemudian masukkan santan cair td tu.. bersama kentang, masak hingga kuah mendidih & kentang hampir empuk..
- masukkan santan pekat.. kacau mesra... kemudian masukkan sayu-sayuran tu, udg, tauhu, soon,fucuk.. kecuali sayur kacang..kacau selalu agar santan x pecah..
- agak2 dh mereneh tu masukkan lah semua perasa... dh sedap baru masukkan sayur kacang..
[ni style aleen la.. aleen x mau kcg tu lembik over cook..]
- masak agak2 sayur dh layu.. rasa dh sedap boleh lah tutup api..

Bahan Sambal Sotong :
300gm sotong [potong kecik2]
2 labu bwg besar **
3 ulas bawang putih **
10 tangkai cili kering buang biji **
sejemput ikan bilis **
air asam jawa
garam, gula, perasa

Cara penyediaan :
- sotong dibersihkan..ketepikan dulu..
- yg bertanda (**) kisar halus
- panaskan myk..tumis hingga pecah myk... masukkan sotong.. [masak mcm sambal tumis tu..]
- dh siap..angkat..

Additional bahan :
- tempe yg dh digoreng garing td
- telur rebus

UNTUK NASI IMPIT TU ALEEN GUNA BRAND ADABI 
REBUS HINGGA MASAK, NAK CEPAT MASAK GUNA RICE COOKER
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


bahan-bahan yg digunakan..


bahan kisar


kuah lodeh dh siap masak


sedia untuk dihidangkan..

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment