Monday, 10 September 2012

KEK STRAWBERRY LAPIS KEJU

mmmmm... tertunai sudah kek permintaan dari hubby tersayang... dh byk hari minta dibuat kek ni aleen jew yg tak sempat nk buat..tak menang tangan kata orang...
Busy dgn tempahan apam polkadot utk jamuan hari raya...maklum la syawal x habis lagi open house ada jew setiap minggu..

jom kita tgk bahan2..tp sblm tu aleen x tau nk kata kek ni kesedapan tahap gaban ke tak.. kek ni olahan sendiri.. so sesedap hati jew nk letak bahan2... heheee... pe org kata.. klo sedap buat lg..ko x sedap diam kan aje..huk huk hukk...

 
by~aleen aireish olahan sendiri
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung susu
1 cawan susu pekat manis
1 cawan gula kastor [jika nk less manis letak 1/2 cwn]
4 biji telur
1 cawan myk mazola / daisy
1 cawan air panas
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp paste s/berry
1/2 tsp bright red colour [perwarna makanan]
 
Cara-cara :
- pukul telur dgn gula hingga gula hancur
- ayak tepung gandum, tepung susu & soda [campur semua sekali]
- gaulkan bahan diayak td dgn susu pekat
- masukkan campuran telur yg dh dipukul td..
- gaulkan rata guna spatula atau senduk kayu, kaup balik
- masukkan myk, gaul rata lg..
- masukkan air panas, gaul rata hingga sebati..
- masukkan paste s/berry & warna merah, kacau rata..
- bahagikan 2 bahagian sama byk,bahagian pertama, tapiskan & tuang dlm loyang, kukus lbh kurang 10 minit..
- lps tu tuangkan lapisan cheese, kukus lbh kurang 10-15 minit, jika terlebih masak, takpe jgn gabra.. guna garfu cakar-cakarkan sikit atas nyer..
- last sekali masukkan bahagian ke-2 tu pula.. tapis & tuangkan, kukus hingga masak..
 
Untuk Cheese :
250gm cheese
40gm gula kastor
25ml air
2 bj telur
30gm tpg gandum
- pukul semua bahan kecuali telur
- pukul sampai kembang & gebu
- masukkan telur pukul lg.. siap
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE
 


 









 
SELAMAT MENCUBA!!!



 

 
 


2 comments: