Saturday, 1 September 2012

KEK TOMPOK-TOMPOK

Hai... jgn la gelak dgr nama kek aleen ni ok... tak ada idea nk letak nama kek apa... tp ok la kot kan!!! heheheee
kek ni nama asal nyer kek mentega pelangi.. tp aleen ubah cara letak dlm loyang tu ajer.. yg lain2 tu sama..
...masa letak dlm loyang nk bakar tu, aleen letak setompok-setompok... ehhhh..korang ni tau ke setompok tu apa??? klo tak tau...buat2 tau aje lah yer....

jom terjah resipi..


by~aleen aireish
sumber~ kpd tuan resipi minta maaf sgt2.. aleen x igt nama nyer..minta dihalalkan..

Bahan-bahan :
250gm buttercup
200gm gula kastor [aleen guna 180gm]
5 bj telur
225gm tepung gandum
1/2 sudu baking powder
1/2 sudu esen vanilla
3 sudu besar susu pekat manis
 perwarna : hijau / ungu / merah / biru [ikut citarasa sendiri..]
hiasan : coklat rice / badam cincang [ikut selera nk letak apa yg suka]

Cara-cara :
- sapu loyang dgn marjerin
- ayak tepung gandum bersama dgn baking powder
- pukul butter & gula hingga kembang
- masukkan telur sebiji demi sebiji
- masukkan esen vanilla & susu pekat manis, kaup balik sebati
- masukkan tpg yg diayak td sedikit-sedikit hingga habis, guna cara kaup balik juga
- bahagikan 3,4 bahagian..titiskan warna kesukaan
- masukkan dlm loyang secara bertindih utk setiap warna..
[cth: masukkan hijau, lps tu atas hijau letak warna ungu.. begitulah seterus nya ulang hingga habis adunan tu..]
- akhir sekali taburkan kat atas kek tu hiasan sprt badam atau coklat urai atau suka hati nk letak apa..
- bakar suhu 150-160 selama 45-60 minit..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE









 

No comments:

Post a Comment