Wednesday, 12 September 2012

MASAK AYAM DING DONG

Semalam buka puasa ganti aleen masak ni... ikut kepala jew nk letak apa.. maka nyer nama utk masakan ni pn tak register dlm kepala.. heheheee
Fikir punya fikir smpi rsa nk pening... ding dong pn ding dong lah... tu yg terlintas.. jangan malu2 nk cuba.. walaupun nmpk mcm merapu jew nama resipi ni..tp rasa masakan ayam ni NO.1
..xtak cayer... cer terai..cer terai.....


by~aleen aireish
AYAM DING DONG [x tau nk letak nama apa..hahahaa]
sowiii mood x betoi jew ari ni.. merapu

bahan-bahan :
1 ekor ayam [potong ikut part of body] ikut suka pn blh
2 sudu besar serbuk kari daging
1/2 cawan kepala goreng [ambil kelapa parut putih & goreng garing, ketepikan]
2 sudu kerisik
1 keping asam gelugor
2 cawan stok ayam [air rebusan ayam]
1 cawan susu cair [nk guna santan pn blh]
myk masak secukupnya utk menumis
garam
gula

bahan kisar :
*2  atau 3 labu bawang besar
*4 ulas bwg putih
*2 inci halia
*2 btg serai
*7 atau 8 tangkai cili kering 
*1/2 sudu jintan manis
*1/2 sudu jintan putih

bahan hiasan :
kelapa goreng garing tadi tu..
tomato belah 4
daun sup
daun bawang
bwg goreng
cabai merah menambah seri aje

cara-cara :
- ayam basuh bersih, rebuskan dulu 1/2 masak, air rebusan ayam tu ketepikan dulu..nnt nk guna..
- ayam tu goreng mcm kita goreng biasa tu.. buh kunyit & garam sikit.. goreng jgn garing..agak2 dh kuning2 tu..angkat..ketepikan..
- panaskan myk.. tumis bhn kisar hingga pecah myk
-lps tu masukkan kari yg dh dicampur dgn air sikit..kacau
-lps tu masukkan stok ayam..kacau sebati
-masukkan ayam pula.. kacau, biar mereneh..api jgn serang nnt x sedap masakan..
-nmpk agak2 kering..jgn kering sgt yer.. masukkan semua bhn perasa yg sesuai dgn lidah masing2.. kacau sebati..
-masukkan tomato belah 4.. balik2 kan.. tutup api
-taburkan bahan hiasan yg selebihnyer tu..hidangkan..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE








SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment