Bahan-bahan :
By ~ Aleen Aireish
sumber~periuk tanah
4 bj pisang emas/awak saiz sederhana - dilecek
1 cawan gula pasir [aleen guna gula castor]
1 cawan myk masak [aleen guna myk jagung..saje nk sedap sikit..]
4 bj telur gred A
*1 1/2 cawan tpg gandum
*1 tsp baking powder
*1 tsp soda bikarbonat
yg tanda (*) ni diayak semua sekali
1 tbsp jus limau nipis [aleen guna perahan fresh lemon]
1tsp esen pisang/vanilla
Cara-cara :
- panaskan oven.. 185 api atas bawah
- sediakan loyang lanserkan dgn mentega/matgerine & lapik kan kertas baking dlm loyang.
- kisar gula, telur, minyak dlm "blender" hingga putih, anggaran 3 ke 5 minit
- tuangkan dlm mangkuk..masukkan campuran tpg td..kaup balikkan aje smpai sebati
- masukkan pisang..esen & jus limau..gaul mesra aje..
- tuang adunan ke dlm loyang..bakar 45 minit suhu aleen guna kt oven aleen ni 160 jew.. bergantung pd oven masing2 ok..
- masak smpai kek coklat2 keperangan..cucuk dgn lidi..x melekat tu makna nyer dh masak..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFER
sediakan loyang yg dh disapu dgn mentega & paper baking diletakkan dlm loyang
pisang yg dah dilecek, nk senang lecek guna buntut cawan..
telur 4 biji, cuci bersih kulit nyer sblm guna
gula kastor 1 cawan
minyak 1 cawan
dh siap pukul .. di blender pn boleh.. aleen pukul guna mixer sbb blender aleen baru lps blend cili..
ayak tepung bersama baking powder & soda bikarbonat
dah siap ayak..campurkan tpg gandum sikit2 dlm adunan telur td.. kaup balik ajer.. buat smpai tepung habis
yg ni xde dlm resepi.. aleen tambah sendiri sbb nk nmpak kan lg urat2 pisang tu.. yg kaler coklat2 tu.. [x tau nk panggil apa..hehehe]
masukkan pisang lecek td.. gaul mesra
dah siap..aleen tambah sendiri hirisan pisang kat atas kek tu.. saje je nk tarik perhatian..hehehee [gelak lg..]
masuk oven..set semua..bakar smpai masak..
dah siap masak... keluarkan.. biarkan sejuk sblm potong
dah sejuk blh potong.. mcm ni lah rupanyer kek dipotong...
dah stanby dlm bekas makcik nak bawa balik umah bukit beruntung...
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment