Sunday, 24 June 2012

RENDANG PUYUH SERI PERAK MELAYU

Amboi !!!... nama rendang ni kemain lagi.. heheheheeee...sesedap telinga mendengar nyer.. asalnya resepi rendang ayam tapi nak makan rendang puyuh aleen pun edit lah ayam kpd puyuh.. rasa nya lg manis daging puyuh ni bila masak resepi ni.. sempat lah menjemput sanak saudara yg dekat2 sini berkelah kat umah.. ni sebahagian rendang wajib kalau time raya kt kg umah mak. Mak kata rendang ni dr zaman dolu2... so aleen pn ambil lah ilmu masak rendang ni.. so nk kongsi la kat sini dgn u alls.. kot2 u all teringin nk mencuba..


Bahan-bahan & Cara-cara nya refer di gambar di bawah ni ok...


10 ekor puyuh


- santan parut yg diperah [alternative santan kotak pn blh]
- cili kering
- serai
-bawang merah/ besar
- halia
- kunyit hidup [klo xde pakai yg serbuk pn ok]
- lengkuas [aleen x guna kt kedai habis stok]
- kerisik dibuat sendiri [aleen x sempat buat] yg beli x sedap bau tengit
- daun kunyit.. ooppss sowi lupa nk snap pic
** kesemua bahan ni dilender jika nk blender.
JIKA NAK DAPATKAN RENDANG YG ASLI MMCM ORG@ DULU BUAT BAHAN2 NI HANYA DIRACIK HALUS/DIMAYANG SAJA KECUALI CILI KERING KENA TUMBUK LAH YA...


4 sudu kelapa parut **diblender juga 


yg bertanda (**) kesemua nya diblender sekali gus.. pic atas ni dah siap blend ya 


masukkan puyuh yg dh dibersihkan & siap dipotong 4 ke dlm kuali..tuangkan bahan2 yg diblender td..


masukkan santan juga.. masak hingga keluar myk tau.. tambah garam, gula, perasa.. last sekali daun kunyit dihiris-hiris halus..tabur dlm rendang tu.. gaul mesra..api biasa shj.. u all blh pilih.. sama ada nk  rendang kering atau rendang nk ada kuah..


yg ni famili request nk rendang ada kuah sikit.. syok nk mkn dgn nasi kata dorang.. rendang ni sedap makan dgn nasi impit juga...

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment