Thursday, 2 February 2012

APAM POLKADOT STRAWBERRY

Alhamdulillah..sebabkan design strawberry yg kiut..comel ni..x sangka byk permintaan dr customers..ada yg buat utk hantaran bertunang, ada yg buat gift kawen utk bertandang, ada yg buat utk birthday party..rsa seronok plak buat apam kiut ni...bukan tu aje..ada pula yg minta resepi dr aleen..sbb dorang kata geram sgt tgk apam tu..so dgn berbesar hati aleen nk sharing resepi apam aleen tu..tak rugi aleen belajar dgn sorang chef ni..jom kita tgk resepi..


Bahan-bahan
3 biji telur [dr peti sejuk]
275 g tepung gandum
220 gula castor [gula halus pn blh]
150 ml susu segar [susu cair pn blh]
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette

untuk inti / filling
Blueberry / Strawberry / Kaya / Nutella / Peanut etc..ikut citarasa

Cara-cara :
- Ayak tepung gandum bersama dgn baking powder bg merangkap udara serta meratakan baking powder di dlm tepung gandum.
- Pukul telur dahulu hingga keluar buih lbh kurang seminit , lps tu masukkan gula. pukul sehingga betul2 putih dan kembang, lbh kurang 10 minint ke 15 minit.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit di selang seli dgn susu dan sebatikan mengguna spatula atau senduk kayu.
- Warnakan ikut citarasa sendiri..
- Kukus adunan dgn api sederhana, bg mengelakkan apam polkadot mekar (pecah) di tgh nya.


Telur dari peti ais (wajib), x buat dosa..hehe..JGN LUPA BERSIH TELUR DULU SEBELUM GUNA..


tepung gandum dh diayak bersama baking powder, ketepikan dulu..


telur dan gula yg dh dipukul putih dan kembang


susu segar atau susu cair yg telah disukat sukatan nya..



dimasukkan tepung gandum berselang seli dgn susu.. dah siap warnakan...
***MASA BUAT NI, BOLEH LAH PANASKAN AIR KUKUSAN TERLEBIH DAHULU..


untuk apam polkadot s/berry ni..sure la kan..aleen guna kaler merah "BRIGHT RED"
masukkan dlm piping bag utk memudahkan kerja dan nmpak kemas..


untuk daun aleen guna warna hijau "APPLE GREEN"


untuk dot dot kecik tu..aleen guna bancuhan asal..xde guna pewarna..


susun papercup dlm ni tray kukus..aleen guna acuan lompang.. klo guna acuan lompang ni..shape apam mmg cantik..montok2 gitu..


pipe kan dlm 3/4 jew..lps tu masukkan filling kesukaan kat tengah-tengah.. kemudian ambil piping bag adunan kaler merah td..pipekan utk tutup filling tu..pipe jgn over load k..


da da daaaa...ni lah hasilnya apam polkadot s/berry aleen..SEBELUM MASAK


masak dlm 10 ke 15 minit...naik gebu..montok..kiut..SELEPAS MASAK

 BOLEH LAH HIDANGKAN UNTUK FAMILI..
SELAMAT MENCUBA!!!

8 comments:

  1. Salam..time ksih kerana share resepi ni.. menarik.. moga dapat keberkatan..Nak tanya..akak guna putih telur ke atau campurkan sekali dngn putih telur dan kuning telur? TQVM..

    ReplyDelete
  2. WSALAM QASEH LINA, thx komen dear..aminnn
    **telur campur semua sekali..x perlu asing2..selamat mencuba!!

    ReplyDelete
  3. terima kasih kerana sudim share resepi ni....

    ReplyDelete
  4. nak tyelah apam ni blh than brpe lame yer?

    ReplyDelete
  5. aikkk..tak mention pun ovalate...masa bila ye kena letak ovalate???

    ReplyDelete
  6. tqsm kak share resepi. semoga rezeki akak mencurah-curah &sentiasa dirahmati:)

    ReplyDelete
  7. tqsm kak share resepi. semoga rezeki akak mencurah-curah &sentiasa dirahmati:)

    ReplyDelete