Tuesday, 28 February 2012
Saturday, 18 February 2012
AGAR-AGAR BUAH OREN
Menarik agar-agar ni..sedikit kreativiti semasa hasilkan nya..agar2 ni kena potong mcm kita mkn buah limau tu..tp dlm kulit limau tu agar-agar tau!!! lihat mcmne hasil nya...
Bahan2
by ~ kak nuriniatti
1 cwn jus oren - tapiskn
1/2 cwn gula pasir kasar + 1/2 tbsp lg
10gm agar-agar serbuk
3 1/2 cwn air
sedikit pewarna oren
sedikit perisa oren
Cara2
1. Mula2, potong sedikit oren kt hujung yg bertangkai tu. Pastu bleh la kuarkn jus
2. Pastu, kuarkn sisa limau yg masih ada dlm kulit dia. Gunakn sudu. Buat berhati2 supaya kulit limau tu x koyak
3. Bancuh agar-agar ngn sedikit air drpd 3 1/2 cwn td. Buat camni supaya agar2 tu x berketul-ketul masa masukkan dlm air yg byk. bancuh terus dlm periuk
4. Masukkn semua bahan lain ke dlm
periuk agar-agar td. Masak hgga mendidih. Kacau sentiasa tuk elakkan agar-agar mendap kt bawah & hangus. bila dh mendidih tutup api.
5. Letakkan kulit oren td ke dlam cawan tuk menyokongnya supaya bila masukkn agar-agar nnt, agar-agar yg cair tu x tumpah
6. Tuang agar-agar yg dh masak td ke
dalam kulit oren tu. Biar sejuk seketika baru masukkn dlm fridge. Klau kulit oren x cukup tuangkan lebihan ty dlm mould kesukaan..
7. dh sejuk blh lah potong oren tu ikut nk potong mcmne..nk potong mcm buah oren pn blh..hidangkan..
Bahan2
by ~ kak nuriniatti
1 cwn jus oren - tapiskn
1/2 cwn gula pasir kasar + 1/2 tbsp lg
10gm agar-agar serbuk
3 1/2 cwn air
sedikit pewarna oren
sedikit perisa oren
Cara2
1. Mula2, potong sedikit oren kt hujung yg bertangkai tu. Pastu bleh la kuarkn jus
2. Pastu, kuarkn sisa limau yg masih ada dlm kulit dia. Gunakn sudu. Buat berhati2 supaya kulit limau tu x koyak
3. Bancuh agar-agar ngn sedikit air drpd 3 1/2 cwn td. Buat camni supaya agar2 tu x berketul-ketul masa masukkan dlm air yg byk. bancuh terus dlm periuk
4. Masukkn semua bahan lain ke dlm
periuk agar-agar td. Masak hgga mendidih. Kacau sentiasa tuk elakkan agar-agar mendap kt bawah & hangus. bila dh mendidih tutup api.
5. Letakkan kulit oren td ke dlam cawan tuk menyokongnya supaya bila masukkn agar-agar nnt, agar-agar yg cair tu x tumpah
6. Tuang agar-agar yg dh masak td ke
dalam kulit oren tu. Biar sejuk seketika baru masukkn dlm fridge. Klau kulit oren x cukup tuangkan lebihan ty dlm mould kesukaan..
7. dh sejuk blh lah potong oren tu ikut nk potong mcmne..nk potong mcm buah oren pn blh..hidangkan..
bahan-bahan yg diperlukan..
perah jus limau & kosongkan kulit limau mcm kt pic ni..
agar-agar yg dibancuh dgn sedikit air terlebih dahulu..slps tu masak kan atas api dgn air selebihnya..masukkan semua bahan..
letakkan kulit limau td dlm cawan mcm ni..supaya balance..
tuangkan agar2 yg dh masak td dalm kulit limau tu..
biarkan agar2 tu keras..lbh sedap jika simpan dlm fridge dulu..dh sejuk blh lah potong..
ni lah hasil nya agar2 limau yg dh siap dipotong..blh lah hidangkan..
SELAMAT MENCUBA!!!
LOMPAT TIKAM KACANG MERAH
Seramkan bila dengar nama nih...tp jgn takut..ni nama sejenis kuih..nama nye nmpak mcm ganas gitu..tp kesedapan nya..kelazatan nya membuat kita terlagi-lagi nk lompat tikam ni..resepi ni aleen dpt dr sorang kenalan berpangkat pangkat kakak, nama dia kak reen..buat pertama kali aleen mencuba resepi ni mmg tdk mengecewakan..malah 2 hari berturut-turut aleen buat kuih ni..2nd time buat sbb adik beradik aleen sibuk nk try makan..so dorang dtg ke rumah aleen ramai-ramai..komen dr dorang mmg BEST!!! jom kita tengok resepi nya..
BAHAN UNTUK LAPISAN HIJAU
by ~ kak reen khan sharif
3 CAWAN SANTAN CAIR
1 CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG
1 SUDU TEH AIR KAPUR
1/2 CAWAN JUS PANDAN + SIKIT PEWARNA HIJAU
GARAM SECUKUP RASA
CARANYA
1.GAULKAN SEMUA BAHAN LAPISAN HIJAU DAN TAPIS
2.KACAU ATAS API SEKEJAP
3.TUANG DLM LOYANG DAN KUKUS 15 MINIT
BAHAN UNTUK LAPISAN PUTIH
4 CAWAN SANTAN PEKAT
1 1/2 CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG
1 SUDU TEH GARAM
CARANYA
1. SATUKAN SEMUA BAHAN KEMUDIAN TAPISKAN
2.KACAU ATAS API SEKEJAP
3.CAKARKAN SEDIKIT PERMUKAAN HIJAU DAN TUANGKAN ADUNAN PUTIH
4. KUKUS SEMULA 15 MINIT LAGI
5. SEJUKAN DAN BOLEH DIHIDANGKAN DENGAN GULA MERAH
BAHAN UNTUK AIR GULA MERAH
2 CAWAN AIR
1 CAWAN GULA MERAH
1 CAWAN GULA PASIR
1 HELAI DAUN PANDAN
*JERANGKAN SEMUA BAHAN HINGGA MENDIDIH KEMUDIAN TAPIS
******dlm resepi ni aleen tambah bahan sendiri..aleen bubuh red bean sebiji-sebiji kt atas putih tu.. jika nk yg original x payah letak apa2..
BAHAN UNTUK LAPISAN HIJAU
by ~ kak reen khan sharif
3 CAWAN SANTAN CAIR
1 CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG
1 SUDU TEH AIR KAPUR
1/2 CAWAN JUS PANDAN + SIKIT PEWARNA HIJAU
GARAM SECUKUP RASA
CARANYA
1.GAULKAN SEMUA BAHAN LAPISAN HIJAU DAN TAPIS
2.KACAU ATAS API SEKEJAP
3.TUANG DLM LOYANG DAN KUKUS 15 MINIT
BAHAN UNTUK LAPISAN PUTIH
4 CAWAN SANTAN PEKAT
1 1/2 CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU MAKAN TEPUNG JAGUNG
1 SUDU TEH GARAM
CARANYA
1. SATUKAN SEMUA BAHAN KEMUDIAN TAPISKAN
2.KACAU ATAS API SEKEJAP
3.CAKARKAN SEDIKIT PERMUKAAN HIJAU DAN TUANGKAN ADUNAN PUTIH
4. KUKUS SEMULA 15 MINIT LAGI
5. SEJUKAN DAN BOLEH DIHIDANGKAN DENGAN GULA MERAH
BAHAN UNTUK AIR GULA MERAH
2 CAWAN AIR
1 CAWAN GULA MERAH
1 CAWAN GULA PASIR
1 HELAI DAUN PANDAN
*JERANGKAN SEMUA BAHAN HINGGA MENDIDIH KEMUDIAN TAPIS
******dlm resepi ni aleen tambah bahan sendiri..aleen bubuh red bean sebiji-sebiji kt atas putih tu.. jika nk yg original x payah letak apa2..
ni bahan2 utk lapisan hijau
hasil selepas semua bahan dh dicampurkan..
dah siap dimasak pekat dlm kuali..
bahan2 utk lapisan putih
hasil semua bahan2 ni disatukan..
dlm kuali, going to pekat..jenuh mengacau..
red bean yg aleen added kat top lapisan putih nnt...
[klo nk change to jagung ke..apa2 yg sesuai pn boleh..]
proses masukkan dlm acuan.. [tak nak guna acuan/mould pn xpe..terus masukkan dlm loyang]
proses ke-2 masukkan lapisan hijau..
[ekceli ikut suka & selesa sendiri..mana2 warna pn blh nk letak atas dulu..nk buat kaler lain pn blh..ikut kreativiti sendiri]
gula merah dh siap masak.. jap lg boleh la simbah atas lompat tikam tu..
dah siap..boleh lah hidangkan...
SELAMAT MENCUBA!!!
KETAM SERAI BELIMBING BULUH
Di rumah aleen ni, klo beli ketam sure nk kena masak resepi ni..atau pun others resepi..tp nk berunsurkan sambal jew lah..klo dimasak gulai kompom x jalan punya...kurang beminat dorang nk mkn..aleen nk sharing resepi best ni ok..
Bahan-Bahan :
3-4 ekor ketam
serbuk kunyit
garam
serbuk perasa [jika nak..]
gula
minyak masak [utk menggoreng & menumis]
sos tiram
sedikit air
Bahan utk diblender :
2 btg serai [**1 btg serai utk diblender / 1 btg lg diketuk]
1 labu bwg besar
7 tangkai cili api
3 ulas bwg putih
2 inci halia
Bahan utk hiasan tambahan :
1/2 btg carrot yg di bentuk mcm flower sikit..[ikut lah citarasa sendiri..]
3 biji belimbing buluh [ dibelah 2]
cabai masak [dihiris memanjang]
**klo nk letak daun sup, daun bwg & bwg goreng pun blh..lg ok..
Cara-cara :
- goreng ketam hingga masak, angkat dan ketepikan dulu.
- panaskan myk, tumis bahan yg diblender halus td..tumis smpai garing & keluar bau wangi..
- masukkan sos tiram, serai ketuk td, carrot & tuangkan sedikit air..kacau rata..lps tu taburkan sedikit serbuk kunyit dlm bahan tumis tadi..gaul mesra..masukkan lah semua perasa ikut lidah masing2..bila dh sedap..
- kemudian masukkan ketam yg dh goreng ke dlm sambal td..gaul2kan agar sambal2 tu melekat kt ketam tu..
- sambal dh pekat sikit..masukkan belimbing buluh, gaul kejap jew..tutup api. boleh lah hidangkan..
Bahan-Bahan :
3-4 ekor ketam
serbuk kunyit
garam
serbuk perasa [jika nak..]
gula
minyak masak [utk menggoreng & menumis]
sos tiram
sedikit air
Bahan utk diblender :
2 btg serai [**1 btg serai utk diblender / 1 btg lg diketuk]
1 labu bwg besar
7 tangkai cili api
3 ulas bwg putih
2 inci halia
Bahan utk hiasan tambahan :
1/2 btg carrot yg di bentuk mcm flower sikit..[ikut lah citarasa sendiri..]
3 biji belimbing buluh [ dibelah 2]
cabai masak [dihiris memanjang]
**klo nk letak daun sup, daun bwg & bwg goreng pun blh..lg ok..
Cara-cara :
- goreng ketam hingga masak, angkat dan ketepikan dulu.
- panaskan myk, tumis bahan yg diblender halus td..tumis smpai garing & keluar bau wangi..
- masukkan sos tiram, serai ketuk td, carrot & tuangkan sedikit air..kacau rata..lps tu taburkan sedikit serbuk kunyit dlm bahan tumis tadi..gaul mesra..masukkan lah semua perasa ikut lidah masing2..bila dh sedap..
- kemudian masukkan ketam yg dh goreng ke dlm sambal td..gaul2kan agar sambal2 tu melekat kt ketam tu..
- sambal dh pekat sikit..masukkan belimbing buluh, gaul kejap jew..tutup api. boleh lah hidangkan..
ketam yg dah dibersihkan..
bahan-bahan nya..
bahan2 yg dah diblender..
ketam siap goreng sebelum dimasak dgn sambal..
SELAMAT MENCUBA..
Tuesday, 7 February 2012
TELUR DADAR KUKUS
Pertama kali masak telur dadar kukus..slalu goreng jew...pe salahnya kita ubah2 menu sikitkan...lg pun tersangatlah mudah nya..sambil pejam mata pn blh buat hahahaaa...[terover gelaks plak]..tp masa aleen buat ni..udang nya xde..malas nk g kedai dh mlm2..ekceli ikut citarasa,,kreativiti masing2 nk hasilkan ni..bkn sje udang..isi crab pn blh..ayam pn blh..etc... kepada sesiapa yg nk jaga kesihatan..menu sihat..bolehlah mencuba telur dadar kukus ni..jom tengok resepi..
Bahan-bahan :
4 bj telur
daun bawang [diracik]
daun sup [dihiris]
cili merah [dihiris]
1 labu bwg besar [dihiris]
100gm udang [dibuang kulit]
garam secukup rasa..
cara-cara :
- gaulkan semua bahan dlm mangkuk tahan panas d kacau rata..
- masukkan di dlm periuk kukusan, kukus 20 minit
- angkat telur kukus d hidangkan..
Bahan-bahan :
4 bj telur
daun bawang [diracik]
daun sup [dihiris]
cili merah [dihiris]
1 labu bwg besar [dihiris]
100gm udang [dibuang kulit]
garam secukup rasa..
cara-cara :
- gaulkan semua bahan dlm mangkuk tahan panas d kacau rata..
- masukkan di dlm periuk kukusan, kukus 20 minit
- angkat telur kukus d hidangkan..
SELAMAT MENCUBA..
RENDANG TOK
Menu dinner mlm td ada kelainan sikit...slalu ayam...ayam..ayam...bosan...x tau nk masak apa...semua masakan berasaskan ayam dh buat...kadang2 jem otak ni duk pikir.. tak tau nk mkn apa..nk masak apa...sebagai chef dlm villa ni..kena la pikirkan jugak utk famili mkn..dgn rajin nyer menyelak buku resepi chef hanieliza..trjumpalah resepi rendang tok ni..pasal tgk gambar jew dh rsa terliur...heheheeee...
Bahan-bahan
by ~ aleen
untuk bahan A
1 kg daging
2 cwn santan pekat [1 bj kelapa]
1/2 cwn kerisik [aleen buat sendiri..rsa lbh sedap]
1/2 bj kelapa [isi kelapa dihiris nipis jika suka, aleen x bubuh pasal kt sini ssh nk cari..]
3 sudu mkn gula merah
2 kpg asam gelugor
2 helai daun kunyit [dihiris halus]
2 helai daun limau purut
garam, perasa secukup rasa..
untuk bahan B : [dikisar/diblend]
2 sudu mkn ketumbar
1 sudu mkn jintan manis
1 sudu mkn jintan putih
1 sudu mkn lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 tangkai cili kering [suka hati nk kurang pedas less kan..]
3 inci halia
5 btg serai
1 1/2 inci lengkuas
cara -cara :
- panaskan myk dan tumiskan bahan yg dikisar hingga pecah myk..
- masukkan daging dan masakkan hingga daging lembut
- masukkan santan pekat, garam, gula merah, kerisik & asam gelugor
- masakkan hingga pekat & naik myk..kacau sekali sekala..
- masukkan daun limau purut & daun kunyit..gaul..masak hingga masak
- tutup api dn sedia dihidangkan..
Bahan-bahan
by ~ aleen
untuk bahan A
1 kg daging
2 cwn santan pekat [1 bj kelapa]
1/2 cwn kerisik [aleen buat sendiri..rsa lbh sedap]
1/2 bj kelapa [isi kelapa dihiris nipis jika suka, aleen x bubuh pasal kt sini ssh nk cari..]
3 sudu mkn gula merah
2 kpg asam gelugor
2 helai daun kunyit [dihiris halus]
2 helai daun limau purut
garam, perasa secukup rasa..
untuk bahan B : [dikisar/diblend]
2 sudu mkn ketumbar
1 sudu mkn jintan manis
1 sudu mkn jintan putih
1 sudu mkn lada hitam
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
25 tangkai cili kering [suka hati nk kurang pedas less kan..]
3 inci halia
5 btg serai
1 1/2 inci lengkuas
cara -cara :
- panaskan myk dan tumiskan bahan yg dikisar hingga pecah myk..
- masukkan daging dan masakkan hingga daging lembut
- masukkan santan pekat, garam, gula merah, kerisik & asam gelugor
- masakkan hingga pekat & naik myk..kacau sekali sekala..
- masukkan daun limau purut & daun kunyit..gaul..masak hingga masak
- tutup api dn sedia dihidangkan..
SELAMAT MENCUBA
Thursday, 2 February 2012
APAM POLKADOT STRAWBERRY
Alhamdulillah..sebabkan design strawberry yg kiut..comel ni..x sangka byk permintaan dr customers..ada yg buat utk hantaran bertunang, ada yg buat gift kawen utk bertandang, ada yg buat utk birthday party..rsa seronok plak buat apam kiut ni...bukan tu aje..ada pula yg minta resepi dr aleen..sbb dorang kata geram sgt tgk apam tu..so dgn berbesar hati aleen nk sharing resepi apam aleen tu..tak rugi aleen belajar dgn sorang chef ni..jom kita tgk resepi..
Bahan-bahan
3 biji telur [dr peti sejuk]
275 g tepung gandum
220 gula castor [gula halus pn blh]
150 ml susu segar [susu cair pn blh]
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
untuk inti / filling
Blueberry / Strawberry / Kaya / Nutella / Peanut etc..ikut citarasa
Cara-cara :
- Ayak tepung gandum bersama dgn baking powder bg merangkap udara serta meratakan baking powder di dlm tepung gandum.
- Pukul telur dahulu hingga keluar buih lbh kurang seminit , lps tu masukkan gula. pukul sehingga betul2 putih dan kembang, lbh kurang 10 minint ke 15 minit.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit di selang seli dgn susu dan sebatikan mengguna spatula atau senduk kayu.
- Warnakan ikut citarasa sendiri..
- Kukus adunan dgn api sederhana, bg mengelakkan apam polkadot mekar (pecah) di tgh nya.
Telur dari peti ais (wajib), x buat dosa..hehe..JGN LUPA BERSIH TELUR DULU SEBELUM GUNA..
tepung gandum dh diayak bersama baking powder, ketepikan dulu..
telur dan gula yg dh dipukul putih dan kembang
susu segar atau susu cair yg telah disukat sukatan nya..
dimasukkan tepung gandum berselang seli dgn susu.. dah siap warnakan...
***MASA BUAT NI, BOLEH LAH PANASKAN AIR KUKUSAN TERLEBIH DAHULU..
untuk apam polkadot s/berry ni..sure la kan..aleen guna kaler merah "BRIGHT RED"
masukkan dlm piping bag utk memudahkan kerja dan nmpak kemas..
untuk daun aleen guna warna hijau "APPLE GREEN"
untuk dot dot kecik tu..aleen guna bancuhan asal..xde guna pewarna..
susun papercup dlm ni tray kukus..aleen guna acuan lompang.. klo guna acuan lompang ni..shape apam mmg cantik..montok2 gitu..
pipe kan dlm 3/4 jew..lps tu masukkan filling kesukaan kat tengah-tengah.. kemudian ambil piping bag adunan kaler merah td..pipekan utk tutup filling tu..pipe jgn over load k..
da da daaaa...ni lah hasilnya apam polkadot s/berry aleen..SEBELUM MASAK
masak dlm 10 ke 15 minit...naik gebu..montok..kiut..SELEPAS MASAK
BOLEH LAH HIDANGKAN UNTUK FAMILI..
SELAMAT MENCUBA!!!