Tuesday, 13 September 2011

KEK COKLAT MOIST KUKUS











Bahan-bahan : KEK COKLAT MOIST LEMBAP [KUKUS]
1. Tepung Gandum 2 cawan (ikut la cawan saiz apa pun.. )
2. Serbuk koko 1 cawan (guna serbuk koko Van Houten la, baru best)
3. Susu pekat manis 1 tin (tin yang panjang 250g)
4. Gula pasir 1 cawan
5. Telur 4 biji
6. Minyak masak Mazola atau Daisy 1 cawan
7. Air panas 1 cawan
8. Soda bikarbonat 1 sudu kecik (jangan terlebih lak, nanti rasa pahit)
 

Cara-cara nak masak :
1. Pukul telur ngan gula. (Kalau takde mixer, guna blender pun boley..)
2. Ayak tepung, koko dan soda bikarbonat.(campur skali)
3. Gaulkan bahan yang diayak tadi dengan susu manis.
4. Masukkan campuran telur yang dah dipukul tadi.
5. Gaulkan rata. Guna senduk ke, sudu ke, kacau..
6. Masukkan minyak masak. Gaulkan rata-rata.
7. Masukkan air panas. Gaulkan rata juga.
8. Masukkan bahan ni dalam loyang. Letak dlm bekas multipurpose plastik tu pn blh.. Tak payah letak minyak atau marjerin kat loyang tu.
9. Kukus selama 1 jam.  



SELAMAT MENCUBA..

2 comments: