Tuesday 13 September 2011

Apam Beras Daleen

Bahan-bahan ( 5 org ) : APAM BERAS
2 cwn nasi 
2 cwn tepung gandum 
2 cwn tepung beras 
1 cwn brown sugar 
3/4 cwn gula 
2 1/2 cwn air 
1 sudu kecil yis (mauripan) 
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara :
1.blend nasi dan air sehingga hancur. 
2.setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati. 
3.dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4.selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati. 
5.perap selama 3 jam. 
6.masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.. 
7.hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!  
SELAMAT MENCUBA

3 comments:

  1. TIPS > kalau nk atas prmukaan apam tu tersenyum [terbelah] gunakan api besar semasa mengukus..kalau x mau terbelah..guna api kecil..

    ReplyDelete
  2. yg ni aleen guna acu kuih lompang..bulat2 kecil..sebaya gitu..

    ReplyDelete
  3. INFO > tk mau guna brown sugar pn xpe..guna gula pasir je..sukatan gula pasir letak 1 1/2 cawan shj.

    ReplyDelete