Tuesday, 13 September 2011

AGAR-AGAR LUMUT

Malam tadi buat..kesian kt hero sorang tu..byk hari dh minta agar2.. dengan masa yg x berapa nk cukup..bz dgn keje2 lain... capai jugak lah bahan2..tools kt dapur... disbbkn dh biasa buat agar2 ni x lah susah sgt aleen rasa... sekelip mata dh siap... tambah plak skrg ni panas jew cuaca kt luar sana.. basah tekak dgn agar2 yg simpan dlm fridge ni mmg best sgt..nyamannnnn.. nk try buat follow resepi aleen..





  • Agar-Agar Lumut Bersantan
    1 paket agar2 [nk powder pn blh..bertali pn blh]
    1 cawan santan [aleen guna yg kotak je..nk cpt]
    1 biji telur
    1 helai daun pandan
    4 cawan air
    2 cawan gula merah [dibancuh dgn 2 cawan air]
    gula pasir [agak2 lidah masing tau..aleen x sukat]


    Cara buat :
    - Bersihkan agar2..klo rajin rendam 1/2jam gitu bg kmbang..[tp aleen x buat pn..kejor masa] - kemudian masakkan dgn 4 cawan air sehingga hancur. Kemudian tapiskan. 

    - Selepas itu masak semula ke dlm periuk, masakkan dgn api perlahan. 
    - Kemudian masukkan air gula merah, daun pandan, gula pasir kacau perlahan smpi gula pasir td hancur..


    Note : 1 biji telur dan secawan santan dipukul dalam satu bekas.


    - Setelah agar2 td mendidih masukkan terus telur dan santan yg dipukul tadi, kacau perlahan hingga nampak telur dan santan td terapung-apung. 
    - Tutup api dan tuangkan ke dalam bekas dan biarkan sejuk. 
    - Kemudian masukkan ke dalam freeze..best bila makan agar2 ni sejuk.
    ~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
    ALEEN UPLOAD PIC UTK REFER



    1 paket agar-agar tali


    2 cwn gula merah..guna cap bintang


    1 cwn santan. aleen guna yg kotak


    telur 1 bj


    masukkan telur sebiji dlm santan..dlm satu bekas besar sikit..senang nk pukul..



    dh siap pukul..dpt hasil mcm ni..


    ni agar2 lumut yg dh siap masak.. tunggu nk tuang dlm mould aje... tgk betul2 yer.. campuran santan & telur td akn jd terapung di permukaan..so terasing dari agar2... dpt hasil mcm ni in'allah kira menjadi lah agar2 lumut u all..


    sblm tuang agar2 tu make sure basahkan mould/loyang dgn air dahulu ok..jgn lap.. lps tu tuangkan lah agar2 td.. tujuan nye.. memudahkan keluarkan agar2 masa kita potong2 nnt.. dah siap simpan dlm fridge..sedap makan sejuk..x cayer cer try...tk tipu..mmg best gilerrr...


    dah keluarkan dr mould..dpt hasil mcm ni.. akan jd sprt 2 layer.. atas plain..bawah yg santan tu... nmpk shining mcm cermin kan!!... 

    SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment