Info ni daleen sharing dr satu laman..bagus utk tips ketika kita memasak kek..Terima Kasih kepada Tuan yg punya info ni.
Kek Mentega [butter cake] : ~
kek tenggelam dan bantat di bahagian tengah selepas keluar dr oven
Puncanya : Kek belum masak betul
Ketika Membakar Bahagian Tengah Tenggelam : ~
Puncanya : Adunan kek dipaksa untuk naik dgn cepat akibat suhu oven terlalu panas akan menghasilkan kek yang tenggelam di bahagian tengah.
Kerak Yang Bergula Pada Keliling Kek : ~
Puncanya : Mentega dan gula tidak dipukul elok.
Terdapat Tompok-tompok Putih Pada Permukaan Kek : ~
Puncanya : Gula yg tidak larut atau tidak dipukul secukupnya. Seeloknya utk resepi kek mentega yg ringan, gunalah gula "caster" agar mudah larut dan cepat sebati dgn mentega.
Kek Tenggelam Terus / Bantat : ~
Puncanya : Suhu oven terlalu panas, kek terlalu lama dibakar dan cara memukul/mixer bahan x kembang.
Kek Berderai Bila Dipotong : ~
Puncanya : Mentega dan gula dipukul keterlaluan atau telur dimasukkan terlalu cepat di mana adunan mentega dan gula belum sebati.
Kek Melekat Pada Loyang Pembakar : ~
Puncanya : Terlalu byk gula atau bahan manisan yg lain dlm resepi. Jika resepi menggunakan madu atau sirap kencana [golden syrup] atau guna loyang pembakar yg baru, sebaiknya sapu dasar dan keliling loyang pembakar dgn mentega atau guna alas kertas putih.
Kek Naik Lepas tu Retak Di Tengah : ~
Puncanya : Loyang pembakar terlalu kecik atau suhu oven terlalu panas.
Keliling Kek Keras : ~
Puncanya : Adunan dipukul terlalu lama apabila dimasukkan tepung ke dalam adunan mentega. Sebenarnya kaup dan balikkan tepung hingga sebati shj. Memukul terlalau lama akan menarik struktur gulten pd tepinya dan menyebabkan ia keras.
Kek yg Telah Dibakar Berlubang : ~
Puncanya : Adunan mentega dan gula tidak dipukul hingga kembang atau suhu terlalu panas.
No comments:
Post a Comment