Tuesday 13 September 2011

Brownies Daleen

  • BROWNIES DALEEN

    Bahan A
    1 cawan susu cair
    1 cawan butter cair
    1 cawan air panas
    2 cawan gula perang [brown sugar]
    Bahan B [kacau rata]
    2 biji telur gred B
    1 s/k esen vanilla
    Bahan C [ayakkan]
    2 cawan tepung gandum
    1 cawan serbuk koko
    1 s/k baking powder
    1 s/k soda bikarbonat
    Cara
    1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
    2. Kacau bahan A supaya sebati.
    3. Masukkan bahan B.acau rata.
    4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
    5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
    6. Bakar selama 45 - 50 minit.
    7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.
    KERIM COKLAT
    Bahan
    250 gm cooking coklat [cap tulip]
    1 s/b butter/majerin
    1 s/k susu cair
    Cara
    1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
    2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
    3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.

    4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.

    BY ME.. SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment