Sebelum ni ada juga lah mencuba beberapa resipi nasi .. Nasi Beriani, Nasi Hujan Panas, Nasi Minyak, Nasi Planta dan juga Nasi Putih hahahaaa [sape tk pernah tanak nasi putih tu mmg haje nyer yer lah..] tak dapat nak nolong... anak dara yg nak kawin tu belajar sampai khatam macam mana nak masak nasi putih yer .. nanti lepas kawin sian Encik Suami ahaks!!!
dah dah dah... terus kepada resipi lah yer.. tak sabar nak sharing ni... rasa nya Aleen ni org paling last yang mencuba nasi Arab ni kot.. tgk kat blog org lain ramai dh cuba .. ketinggalan stesen keretapi hehehee
Resipi nya :
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Chef Hanieliza
Bahan-bahan :
1kg beras basmathi - basuh & toskan [aleen guna beras biasa tu je yg ada kt rumah]
4 cawan air
1 cawan kacang pes [guna sikit je]
1 cawan kismis [guna sikit je]
3 biji cili merah - potong serong
1 tangkai daun sup - dihiris
1 tangkai daun ketumbar - dihiris
3 sudu mkn myk masak
5 sudu mkn myk sapi
3 sudu makan serbuk jintan putih - dibancuh dgn air
bawang goreng
garam halus secukup rasa
Bahan Tumis :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 inci halia - dihiris [aleen ketuk je]
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 helai daun pandan [aleen sendiri letak, dlm resipi takde]
Cara-cara : [cara aleen sendiri, mudah]
- masukkan beras basmathi dalam periuk [aleen guna rice cooker je]
- panaskan myk masak n sapi, tumiskan semua bahan tumisan tu hingga naik bau
- lps tu tuangkan terus ke dalam periuk yg ada beras tadi
- masukkan air dan serbuk jintan putih yg dibancuh air tadi dan juga garam, kacau rata
- masukkan kcg pes, kismis, cili merah kacau rata
- biarkan nasi masak seperti biasa, nasi dh masak taburkan daun sup, daun ketumbar, bawang goreng..biarkan sebentar periuk/rice cooker ditutup semula
- hidangkan dgn ayam sambal. ikut citarasa nak padan dengan lauk apa pun boleh.. rendang ke.. atau lain2 resipi ikut selera
sorry, aleen guna beras biasa tu ajer.. tak dosa kan ..
yg ni pun juga.. minyak sapi tak ada stok di rumah, so guna margerine aje..
hehehe.. ooppsss serbuk jintan pun stok tak ada di rumah.. aleen tukar guna serbuk perencah sup [powder]
semua bahan dah masuk dalam periuk
ready utk masak..
dah masak.. nasi nmpak sikit putih mungkin flash kot... ekceli warna nasi ada beza sikit.. tp kalau guna serbuk jintan putih tu nasi lps masak mungkin nampak lebih gelap
siappppppppp... masa utk makan ..
SELAMAT MENCUBA !!!
No comments:
Post a Comment