Wednesday, 16 March 2016

AYAM PANGGANG KARAMEL PEDAS

Memang best.. tinggal tulang temulang je.. habis kena sapu..
Resepi dah parking.. menu yg tak seberapa utk famili makan2..




AYAM PANGGANG KARAMEL PEDAS
By ~ ALeen Aireish

1 ekor ayam

~>> cuci bersih2 bahagian luar dalam ayam
didih air, kukus/stim ayam hingga masak.
sediakan loyang yg dilapik dgn aluminium foil, alihkan ayam ke dlm loyang

1 batang carrot
2 bj kentang
1 capsicum

~>> potong ikut citarasa, masukkan aje ke dlm loyang ayam

Bahan Perap :
sos tiram
kicap lemak manis
lada sulah
serbuk kunyit
garam halus
sedikit jus perahan lemon

~>> tiada sukatan agak2 sendiri aje, campurkan/sapukan rata pada ayam luar dalam yg siap kukus masak td.. perap lbh kurang 15-20 minit, sedia utk dipanggang dlm oven hingga kentang lembut ayam kelihatan brown.. suhu 180-200 bergantung pada oven masing2

Bahan Sos Karamel Pedas :
2 s/b gula [dijadikan gula hangus]
*** gula dah cair masukkan lbh kurang 50ml air, kacau licin, ketepikan sebentar
1 bj bawang besar + 3 ulas bawang putih + 7 bj cili kering = kisar halus [nak pedas lebihkan cili kering]
3-4 s/b cili sos
kicap lemak manis secukupnya
garam halus secukup rasa utk sesuaikan rasa

~>> periuk gula hangus/karamel tu, pasang api sederhana, masukkan cili kisar biarkan mendidih berbuih. Masukkan cili sos + kicap + garam = kacau sebati & mereneh sebentar.. sedikit pekat tutup api siram atas ayam panggang. sedia utk hidangan..


















SELAMAT MENJAMU SELERA..

No comments:

Post a Comment