Saturday, 13 February 2016

REMPEYEK / PEYEK / TEMPEYEK

Macam2 org panggil kan... yang penting sedap bangat.. makan tak boleh berenti mcm mana ni.. sekali sekala cuba resepi dari negara jiran pula.. terima kasih kakak umi.. minum petang kami anak beranak semalam..




REMPEYEK / PEYEK / TEMPEYEK
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ kak umi dari indonesia

Bahan utama : (A)
500gm tpg beras
4 1/2 cawan santan cair

Bahan-bahan : (B)
2 genggam kcg tanah [nak letak lebih terpulang]
~>> goreng dahulu jgn garing atau hangus, toskan minyak
1 genggam ikan bilis
~>> ditumbuk
5 helai daun limau purut [diracik/hiris halus]

Bahan utk dikisar : (C)
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar ketumbar
4-7 bj bawang putih
1 cawan santan
~> ambil sdkt santan dr sukatan 4/12 cawan tu
** masukkan semua bahan dlm blender, kisarkan.. ikut suka nk hancur terus ke.. sedang2 ke..

Bahan-bahan lain : (D)
2 sudu kecil garam [aleen lebihkan sikit nk sesuaikan rasa]
2 sudu besar gula [aleen lebihkan sikit]
1 sudu kecil ajinomoto [optional]
2 biji telur
1 sudu makan air kapur

Cara-cara :
- Dalam bahan A masukkan C, kacau
- Masukkan D,kacau
- Kemudian bancuh dgn lebihan santan dr 4 1/2 cawan tu, tuang sikit2 hingga bancuhan cair,
- Masukkan bahan (B) kacau, bancuhan siap, jika ada kekurangan pd rasa boleh aje tambah garam & gula ikut citarasa kita..
- panaskan myk agak banyak dlm kuali yg selesa, sebelum lerengkan bancuhan rempeyek, basahkan lereng kuali terlebih dahulu dgn minyak panas dr kuali yg sama
- Kemudian ambil dlm 2 senduk bancuhan rempeyek lerengkan bancuhan rempeyek di tepi kuali, siram2kan lagi dilereng kuali dgn myk yg sama dr dlm kuali tu juga..
- Agak nak garing ambil sudip sisipkan dgn sudip ditepi2 kuali tu supaya rempeyek td lekang/tanggal dr kuali dan masak elok dlm kuali
- ulang step sprt mula2 nk buat.. siram2kan myk panas di lereng kuali sblm tuang bancuhan.. buat sampai habis..
- api sederhana aje..














SELAMAT MENCUBA...



No comments:

Post a Comment