By ~ ALeen Aireish
sumber ~ kak umi dari indonesia
Bahan utama : (A)
500gm tpg beras
4 1/2 cawan santan cair
Bahan-bahan : (B)
2 genggam kcg tanah [nak letak lebih terpulang]
~>> goreng dahulu jgn garing atau hangus, toskan minyak
1 genggam ikan bilis
~>> ditumbuk
5 helai daun limau purut [diracik/hiris halus]
Bahan utk dikisar : (C)
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar ketumbar
4-7 bj bawang putih
1 cawan santan
~> ambil sdkt santan dr sukatan 4/12 cawan tu
** masukkan semua bahan dlm blender, kisarkan.. ikut suka nk hancur terus ke.. sedang2 ke..
Bahan-bahan lain : (D)
2 sudu kecil garam [aleen lebihkan sikit nk sesuaikan rasa]
2 sudu besar gula [aleen lebihkan sikit]
1 sudu kecil ajinomoto [optional]
2 biji telur
1 sudu makan air kapur
Cara-cara :
- Dalam bahan A masukkan C, kacau
- Masukkan D,kacau
- Kemudian bancuh dgn lebihan santan dr 4 1/2 cawan tu, tuang sikit2 hingga bancuhan cair,
- Masukkan bahan (B) kacau, bancuhan siap, jika ada kekurangan pd rasa boleh aje tambah garam & gula ikut citarasa kita..
- panaskan myk agak banyak dlm kuali yg selesa, sebelum lerengkan bancuhan rempeyek, basahkan lereng kuali terlebih dahulu dgn minyak panas dr kuali yg sama
- Kemudian ambil dlm 2 senduk bancuhan rempeyek lerengkan bancuhan rempeyek di tepi kuali, siram2kan lagi dilereng kuali dgn myk yg sama dr dlm kuali tu juga..
- Agak nak garing ambil sudip sisipkan dgn sudip ditepi2 kuali tu supaya rempeyek td lekang/tanggal dr kuali dan masak elok dlm kuali
- ulang step sprt mula2 nk buat.. siram2kan myk panas di lereng kuali sblm tuang bancuhan.. buat sampai habis..
- api sederhana aje..
SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment