Sunday, 31 January 2016

BUBUR CHA CHA CHA

Bubur tradisi .. bubur dahulu kala turun termurun.. ada yg panggil bubur gunting.. tapi kalau dah berwarna warni ada yg panggil bubur cha cha .. tak kira lah nak panggil cha cha ke gunting ke.. janji sedap..





BUBUR CHA CHA CHA Homemade
By ALeen Aireish

Bahan-Bahan :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air [ + - ]
1 helai daun pandan
sehiris halia
gula secukupya
secubit garam
perwarna - optional

Cara-cara :
- ayak tepung bancuh dgn air hingga jadi doh [jgn lembik]
- canaikan/gelek nipis dgn roll, kemudian gunting sekeping2
- setelah gunting sekeping2, gunting kecil2 pula
- didihkan air, rebus doh yg tlh digunting kecil2 td hingga timbul dipermukaan air.. angkat, masukkan ke dlm air sejuk, toskan pula, pindahkan ke dlm bekas lain.. buat sampai habis.
- sementara kita merebus, sediakan kuah.. santan + daun pandan + gula, masak dgn api kecil dahulu..
- setelah proses merebus habis masukkan semua kepingan kecil2 tu ke dlm kuah yg sedang dimasak.. masak seketika, masukkan juga hirisan halia + secubit garam.. kacau supaya tak pecah santan.. tutup api, siap..


















SELAMAT MENCUBA ....


No comments:

Post a Comment