Tuesday 16 December 2014

POPEYE SPINACH BUN / ROTI BAYAM





POPEYE SPINACH BUN

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ sis ida osman

Bahan-bahan :
400gm tpg roti
100gm tpg gandum
[**** aleen guna 500gm tpg roti terus]
40gm gula pasir [ aleen guna gula kaster]
160ml air [aleen lebihkan sikit air dr peti ais, air sejuk..]
2 tsp mauripan
1 bj kuning telur
1 s/k garam halus
50gm butter [aleen guna shorterning]
120gm bayam [aleen guna 100gm bayam]

Cara-cara :
- didihkan air masukkan sdkt myk, rebus bayam hingga lembut, perah buang air dan cincang halus, ketepikan
- satukan kesemua bahan utk doh KECUALI garam & shorterning, gaul rata
- masukkan garam & shorterning mula menguli hingga doh menjadi elastik, ketika ini doh mmg agak kenyal.. [doh menjadi agak lembut slps bayam dimasukkan]
- masukkan bayam cincang uli lg hingga doh benar2 lembut, elastik dan agak berkilat. [boleh tambah air jika doh terlalu keras]
- rehatkan doh 1 jam atau kembang 2 kali ganda
- timbang doh ikut berat yg kita suka, bulat2kan, rehat lg 10 minit
- canai doh membujur, isikan inti/filling & gulung menjadi lonjong, letak dlm loyang yg tlh di lenserkan butter atau shorterning
- rehatkan hingga naik 2 kali ganda dr size asal, semburkan permukaan doh dgn air, bakar 20-25 minit atau hingga masak, suhu 180

Untuk Inti boleh dipelbagaikan ikut selera sendiri. yg tu kita buat inti kentang ikan bilis, sedap kena rasanya bila mkn dgn spinach bun ni.. nyummyy


SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment