Thursday 25 September 2014

KUIH LIMAS PERAK

RESEPI PERTAMA PTG NI SETELAH SEKIAN LAMA BERCUTI HAVOC KATAKAN.. MAK JAUH KITA LAH KENA BUAT .. SENANG JER PUN TAK SAMPAI 10 MINIT SIAP BANCUH.. 

LIMAS PERAK RESEPI MAK KOMPOM JADI





KIUH LIMAS PERAK

Bahan A
Lapisan Atas :
2 cwn santan pekat
2 sudu tpg gandum
garam secukup rasa

Bahan B
Lapisan Bawah :
4 cwn santan cair
10 sudu makan tpg gandum
4 sudu tpg pulut
6 helai daun pandan
sdkt perwarna hijau - optional

Bahan C :
gula pasir secukupnya

Cara-cara :
- lapisan atas, masukkan semua bahan dlm mangkuk bancuh sebati
- lapisan bawah, semua bahan masukkan dlm blender, blend halus kemudian tapiskan. titiskan perwarna hijau jika suka.. tk perlu pn tak apa cuma warna hijau kurang menyerlah.
- panaskan air kukusan, masukkan gula dlm temelong [daun pisang yg sudah siap dibentuk bakul limas], masukkan dlm kukus biar sebentar dlm 3 minit.
- kemudian tuangkan lapisan bawah, masak dlm 10 minit
- akhir sekali tuangkan lapisan atas masak dlm 5 minit pula, agak2 dh masak biarkan sejuk sblm mkn..

NOTE : JIKA DAUN PISANG TAK ADA BOLEH AJER GUNA BEKAS DADIH YG KECIL NI.. RASA SAMA SEDAP NYA

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment