Tuesday, 13 May 2014

BAKSO SEBERANG

PERTAMA KALI BUAT TAK TAHU LAH JADI KE TAK hehehee maklum ler bkn org seberang gitu.. dpt mkn memey best





BAKSO SEBERANG

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ google

Bahan-bahan bebola daging/meatballs :
1kg daging cincang halus - seeloknya daging lembu
300gm tepung ubi
4-8 bwg putih
1 biji bwg merah/besar
1 sudu teh lada putih
garam secukupnya lbh kurang 2 sudu
1 cwn air ais
~> nk buat 1/2 sukatan pn blh
cara-cara :
- bwg putih, bwg merah, white pepper, garam, air ais masukkan dlm belnder, haluskan..
- masukkan daging cincang, haluskan masukkan dlm bekas campurkan dgn tpg ubi sebatikan..
- diuli hingga lembut & licin, panaskan air, bulat2kan meatball ikut selera saiz nk besar mana.. bila dh timbul ke atas blh lah angkat dan masukkan ke dlm bekas yg ada air, angkat blh ketepikan..

Bahan-bahan kuah/sup :
air rebusan daging@kiub pati lembu – saya guna rebusan daging lembu (300g daging + 700g tulang ) - tak kisah nk buat berapa kg terpulang..
**4 ulas bawang putih
**2 bj bwg besar
**1 sudu teh lada hitam
**1 sudu teh lada putih
**2 inci halia
**1 inci lengkuas
**2 bj buah keras
yang bertanda (**) blender halus
2 bunjut sup tulang
1 sudu teh lada sulah
1 sudu besar kicap cair - saya gantikan dgn sos tiram
garam & gula secukup rasa
sedikit myk utk menumis

Cara-cara :
- panaskan myk, tumis bahan blender naik bau, tuang stok daging, masukkan sup tulang bunjut, lada sulah, kicp cair, tambah garam & gula secukup rasa, masukkan bebola daging, biarkan mendidih kemudian tutup api.

Bahan-bahan Sambal kicap:
bwg putih - dibakar
cili api pedas
air rebusan daging/stok
kicap lemak manis secukupnya

Cara-cara :
masukkan semua bahan dlm blender kecuali kicap, blender hancur, kemudian dicampur dgn kicap lemak manis.

Bahan-bahan sampingan :
kubis - diracik halus
sawi - direbus
sos cili
bwg goreng
daun bwg & daun sup

SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment