KARIPAP PUSING
pic cara-cara ni share dr google
JOM CUBA!!!!
KARIPAP PUSING
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ spices journey kak sheila
Bahan-bahan Doh :
DOH A
1 cawan tpg gandum
1 sudu besar tpg jagung
2 sudu besar shortening
2 sudu besar margerine
DOH B :
2 cawan tpg gandum
1/4 cawan myk jagung
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 cawan - Anggaran
Cara-cara :
DOH A:-
- gaul sebati hingga blh dikepal
- kemudian bahagi kpd 4 bahagian & bulat2kan
- ketepikan
DOH B:-
- buat satu lekuk ditgh tpg tu, Panaskan myk dan tuangkan ke dlm mangkuk berisi tpg yg dibuat lekuk td tu
- gaul rata dgn senduk atau sudu dulu (AWAS PANAS YER) sehingga jd sprt serbuk roti
- bancuh garam bersama air dan tuangkan ke dlm tpg & myk td sedikit2 smbil menguli. uli hingga tk melekat kt tgn.
- bahagikan kpd 4 bahagian dibulatkan juga
** Gelek 1 bahagian doh B yg tlh dibahagikan td dan masukkan pula 1 bahagian dr doh A pula. Bungkus menjadi bulat dan ketepikan, buat sampai habis ulangi step sama aje..
- doh yg dh ssatu digelekkan sederhana x tebal sgt, x nipis sgt, kemudian digulung & digelekkan lg sekali..
- ambil gulungan doh td potong kpd 6 bahagian, gelek jgn terlalu nipis, isikan inti secukupnya juga jgn penuh sgt takut pecah, lps tu kelim lah kt tepi tu.. nk senang guna acu ajer.. blh lah goreng hingga masak kekuningan
SELAMAT MENCUBA!!!
KARIPAP PUSING
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ spices journey kak sheila
Bahan-bahan Doh :
DOH A
1 cawan tpg gandum
1 sudu besar tpg jagung
2 sudu besar shortening
2 sudu besar margerine
DOH B :
2 cawan tpg gandum
1/4 cawan myk jagung
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 cawan - Anggaran
Cara-cara :
DOH A:-
- gaul sebati hingga blh dikepal
- kemudian bahagi kpd 4 bahagian & bulat2kan
- ketepikan
DOH B:-
- buat satu lekuk ditgh tpg tu, Panaskan myk dan tuangkan ke dlm mangkuk berisi tpg yg dibuat lekuk td tu
- gaul rata dgn senduk atau sudu dulu (AWAS PANAS YER) sehingga jd sprt serbuk roti
- bancuh garam bersama air dan tuangkan ke dlm tpg & myk td sedikit2 smbil menguli. uli hingga tk melekat kt tgn.
- bahagikan kpd 4 bahagian dibulatkan juga
** Gelek 1 bahagian doh B yg tlh dibahagikan td dan masukkan pula 1 bahagian dr doh A pula. Bungkus menjadi bulat dan ketepikan, buat sampai habis ulangi step sama aje..
- doh yg dh ssatu digelekkan sederhana x tebal sgt, x nipis sgt, kemudian digulung & digelekkan lg sekali..
- ambil gulungan doh td potong kpd 6 bahagian, gelek jgn terlalu nipis, isikan inti secukupnya juga jgn penuh sgt takut pecah, lps tu kelim lah kt tepi tu.. nk senang guna acu ajer.. blh lah goreng hingga masak kekuningan
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment