Sunday, 16 March 2014

KARIPAP PUSING


KARIPAP PUSING






 pic cara-cara ni share dr google

JOM CUBA!!!!

KARIPAP PUSING 

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ spices journey kak sheila

Bahan-bahan Doh :
DOH A
1 cawan tpg gandum
1 sudu besar tpg jagung
2 sudu besar shortening
2 sudu besar margerine

DOH B :
2 cawan tpg gandum
1/4 cawan myk jagung
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 cawan - Anggaran

Cara-cara :
DOH A:-
- gaul sebati hingga blh dikepal
- kemudian bahagi kpd 4 bahagian & bulat2kan
- ketepikan

DOH B:-
- buat satu lekuk ditgh tpg tu, Panaskan myk dan tuangkan ke dlm mangkuk berisi tpg yg dibuat lekuk td tu
- gaul rata dgn senduk atau sudu dulu (AWAS PANAS YER) sehingga jd sprt serbuk roti
- bancuh garam bersama air dan tuangkan ke dlm tpg & myk td sedikit2 smbil menguli. uli hingga tk melekat kt tgn.
- bahagikan kpd 4 bahagian dibulatkan juga

** Gelek 1 bahagian doh B yg tlh dibahagikan td dan masukkan pula 1 bahagian dr doh A pula. Bungkus menjadi bulat dan ketepikan, buat sampai habis ulangi step sama aje..
- doh yg dh ssatu digelekkan sederhana x tebal sgt, x nipis sgt, kemudian digulung & digelekkan lg sekali..
- ambil gulungan doh td potong kpd 6 bahagian, gelek jgn terlalu nipis, isikan inti secukupnya juga jgn penuh sgt takut pecah, lps tu kelim lah kt tepi tu.. nk senang guna acu ajer.. blh lah goreng hingga masak kekuningan

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment