Tuesday, 23 July 2013

FLUFFY BUTTER CAKE

Resipi ni di olah dari resipi asal. 
Resipi asal, texture kek nyer yang kurang lembut. Tapi setelah diolah resipinya, mmg kek ni lembut,moist dan creamy.. Aleen edit dari segi bahan.. sedap







FLUFFY BUTTER CAKE
By ~ ALeen Aireish

250gm butter
1 1/2 cwn gula
4 biji telur -asing telur putih dan kuning
1 sudu teh esen vanilla
2 cwn self raising flour
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung [creamy powder]
1/2 cwn susu cair

**campurkan semua bahan kering dan ayak, ketepikan dulu

1- Pukul gula caster dan putih telur hingga kembang putih jadi meringue. Anggaran lebih kurang 10minit.Ketepikan. Dalam mangkuk lain, pukul butter dan telur kuning dan esen vanilla hingga kembang.

2- Masukkan meringue tadi ke dlm adunan butter. Kacau sebati. Seterusnya masukkan tepung berselang seli dgn susu cair. kaup balik betul2 sebati.

3- Masukkan dlm loyang bulat berukuran 8" dan dilapik dgn baking paper.

4- Bakar di dalam oven selama 40-50 minit/hingga masak dengan suhu 170 darjah ikut kesesuaian oven masing2. Selepas 30 minit, turunkan suhu ke 150 darjah.

** MASA PROSES BAKAR KEK NI, RAJIN2 LAH JENGUK YER TP AWAS BUKAN BUKA PENUTUP OVEN OK, TGK DARI CERMIN OVEN AJER.. TAKUT OVEN TERLEBIH PANAS KEK KEMEK, TURUN ..
 
TUTORIAL :- 



Siap mixer, ketepikan



sediakan meringue, kemudian tuangkan ke dlm adunan yg diketepikan td tu .. kaup balik pelan2





selang selikan tpg & susu cair habiskan step dgn tpg ok.. kaup balik kan aje




SIAP DIHIDANG

SELAMAT MENCUBA ..



No comments:

Post a Comment