Wednesday, 27 February 2013

CARA MEMOTONG KEK SPONGE GUNA BENANG

Pertama kali memotong kek span gigil tangan .. shaking habis hehe.. Kelas pertama baking cuba skill tu, guna pisau khas chef punya.. 1st tgk chef buat wallaweyyyyyyy senang nyer .. [dalam hati... aku buat pun kacang jew] sekali test power adoiiiiiiiiii...tepuk dahi .. besar sebelah kecik sebelah .. punahhhh.. takpe2 new born la katakan .. masih belajar .. haha I'm Sorry ...

Lepas tu semangat pergi bakery cari alat2 sebiji mcm chef ada tu .. konon persediaan utk belah kek span nanti .. ada lah guna pisau special tu 3 ke 4 kali tp ketar tangan juga .. at last kawan2 suggest potong guna benang .. mula dengar tu rasa pelik juga.. bila dh try sendiri kat rumah bereksperimen hasil nya mmg lebih cantik dari guna pisau tu .. pisau tu yg benar2 pakar je yg blh hasilkan kek potong nampak sama jew ..

kepada mereka di luar sana yg spesis sama dengan Aleen ni .. tak reti nak potong kek span tu tiru macam ni In Shaa Allah better lah sikit ..

Cara-cara :
1- lilit benang keliling kek, ikut sendiri nk lebar besar mana setiap keping kek yg dipotong tu ..
2- silangkan benang, lebihkab benang tu .. tarik benang kiri & kanan perlahan ke arah anda
3- ulang langkah yg sama utk memotong beberapa layer kek lagi .. siap



[pic ehsan dari mr google]
NAK LIHAT IMAGE BESAR KLIK ON PICTURE TU OK..


NAK LEBIH JELAS & PIC BY PIC SILA LAWATI LINK DI BAWAH NI ..


~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
GAMBAR DI BAWAH NI HASIL EKSPERIMEN ALEEN BUAT 




ketor juga tangan2 buat nya..

HARAP DAPAT MEMBANTU ..


TIPS MEMBUAT KEK

Sekadar berkongsi info  .. Hasil dari perkongsian baking class bersama chef2 .. hasil carian di internet dari blogger2 yg berpengalaman dan juga kawan-kawan ..

1- Baca resipi dan faham apa bahan2 yg dikehendaki [tak kira resipi apa pun.. penting baca dahulu]
2- pastiskan semua alatan sprt sukatan, penimbang etc disediakan ..
3- Bahan2 kering sprt tepung, /bp, soda diayak bersama supaya bahan2 tu sekata kek akan lbh gebu & ringan
4- Penting > ikut peraturan resipi, jgn suka2 ubah jika tk pro..hehee nnt x jadi salahkan org yg kasi resipi tu .. teknik2 sprt kaup balik, pusing satu arah, jgn terlalu gaul adunan cukup sebati aje mesti igt tau .. klo tak kek kompom x baper nk jd .. tk gebu mampat
5- loyang yg sesuai, klo perlu guna lah baking paper mudah kek dikeluarkan dr loyang
6- kena pandai bermain dgn suhu oven .. apa2 pun kenal dulu oven masing2 jgn sedakar berkenalan yer.. (contoh resipi suruh bakar 180 darjah C, gunakan 160 atau 170 darjah C), ini untuk menggelakkan kek merekah kerana suhu yang tinggi akan menyebabkan kek merekah.
7- Cucuk dan lihat jika masih ada cebisan kek yang melekat di lidi bermakna kek masih belum masak, bakar sehingga lidi penguji bersih dan itu tandanya kek telah pun masak. 
8- kek dah masak keluarkan dr oven tunggu sejuk keluarkan dr loyang
9- jika kek kukus, panaskan air terlebih dahulu, balut penutup kukus dgn kain bersih utk elakkan air kukusan jatuh atas permukaan kek, nnt kek kedut mcm kulit org tua .. jgn dibuka pintu oven atau tutup kukusan pada 45 minit pertama ia dibakar atau dikukus. Ini supaya anda dapat menghasilkan kek yang lembut dan gebu.
10- Apabila membakar kek, letakkan ia di tengah-tengah ketuhar, melainkan resipi menyatakan sebaliknya.

KEK BAKAR


 



KEK KUKUS




~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
KEK SPONGE



- JANGAN dilenserkan tin/loyang dgn mentega
- dh masak x blh biarkan dlm oven, kek ni sisip di tepi terus terbalikkan atas redai keluarkan dari loyang.. Jika tidak kek tu akan turun, mengecut.. suhu oven juga kena jaga terover panas pun x blh kek turun serta merta...

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
KEK CHIFFON


[pic kepunyaan mr google]

- JANGAN lenserkan tin/loyang dengan mentega
- keluarkan kek dari oven apabila dh masak dan terbalikkan atas redai, biarkan kek betul2 sejuk baru alihkan dari loyang
- kek chiffon hendaklah terus dibakar sebaik shj selesai dibuat krn jika dibiarkan di luar ketuhar 5 minit pun kek akan turun selepas dibakar

HARAP DAPAT MEMBANTU ..

Tuesday, 26 February 2013

AIS KRIM MUDAH

Scroll scroll mouse .. klik klik mouse .. tengok sana .. tengok sini .. jumpa satu resipi .. jatuh hati pula tengok gambar aiskrim putih berseri tu .. baca resipi .. alamak!!! sikit nyer bahan .. 2 bahan utama sahaja .. senang kojer ni ..

Angah pun dah lama ngidam nak makan aiskrim .. minta abah belikan aiskrim kling kling bawa motor tu abah dia tak kasi .. sian pula tengok nyer .. don't worry Ngah mama kasi triple bekas aiskrim kat Angah .. lagi sedap rasa nyer hingga menjilat bekas ..

Taa -daaaaa!!! bahan bahan nya mama dah beli .. ready making aiskrim ... tak sampai 5 minit pun buat aiskrim nyer .. dlm hati [huh! kacang sungguh.. pejam mata pun blh..] tapi tahap kesabaran kena tinggi.. kuatkan iman .. nk tunggu time mkn tu menguji kesabaran .. step 2 n step 3 masih belum setel .. nk tau apa kesudahan aiskrim ni ... tungguuuuuuuuuuuuu!!!

1 kotak susu full cream tu & coffee mate modal rm12.00 lebih kurang tak sampai 15 ringit pun.. eksperimen berjaya dibuat.. susu & coffee mate cun2 habis .. cukup2 utk 3 bekas aiskrim, bermakna 3 adunan aiskrim blh dapat .. 3 kali buat ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ buku resepi & sylya ceyla

Bahan-bahan : [Bahan utama]
2 cawan susu full cream dutch lady [aleen guna full cream Nestle]
2 cawan coffee mate
1-2 s/b gula [aleen guna susu pekat manis] - yg optional shj ..

Cara-cara :
- Blender semua bahan hingga berbuih
- simpan dlm freezer 2-3 jam
- Blenderkan lagi sekali dan sejukkan sampai beku boleh hidangkan ..

edit by Aleen Aireish : [suka hati u alls nk edit mcm mana pun, ikut kreatif masing2]
1 sudu kecil esen vanila - utk aiskrim putih
1 sudu makan perasa s/berry & warna pink - utk aiskrim pink
1 sudu makan perasa keladi & warna ungu - utk aiskrim pepel

Cara-cara nya :
- semua perasa & warna dicampurkan semasa aiskrim diblenderkan lagi sekali. [step 2]
- sejukkan dlm freezer sampai beku boleh makan.


bahan utama susu full cream


bahan utama coffee mate




susu pekat manis (optional)


blender sampai berbuih ok ..


siap sudah simpan dlm freezer 2-3 jam


kejadian selepas 2-3 jam dlm freezer, diblenderkan lagi sekali.. time blender ni blh lah letak perasa & perwarna ikut kegemaran masing2 yer .. tak nak pun takpe.. biarkan original vanilla taste pun sedap


 dah siap .. kena simpan semula dlm freezer hingga beku ..


kejadian aiskrim dah beku.. nyummyyy


perasa vanilla


perasa strawberry


perasa keladi


Ta - daaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! jadilah aiskrim VANILLA CHOCOLATE CHIP
makan dlm kon pun best tabur chocolate rice atau kcg tanah tumbuk atau makan dengan roti benggali sedap nyer ...

SELAMAT MENCUBA!!!


Monday, 18 February 2013

NASI ARAB

Amboiii jauh nya nasi ni menggembara yer.. dari Arab sampai Malaysia hehehe .. tu la kan, meriah nya Malaysia ni macam-macam boleh jumpa walaupun tinggal kat sini.. suka dan bangga jadi orang Malaysia .. tak dapat pergi melancong.. jalan2 negara orang.. cuba resipi ajer pun jadilah .. tp tak tahu lah betoi ke tak nasi arab macam ni.. tak pernah tengok pun nasi kat negara Arab tu.. resipi nya nama Nasi Arab kita follow aje.. tak kisah lah kan janji sedap dimakan ..

Sebelum ni ada juga lah mencuba beberapa resipi nasi .. Nasi Beriani, Nasi Hujan Panas, Nasi Minyak, Nasi Planta dan juga Nasi Putih hahahaaa [sape tk pernah tanak nasi putih tu mmg haje nyer yer lah..] tak dapat nak nolong... anak dara yg nak kawin tu belajar sampai khatam macam mana nak masak nasi putih yer .. nanti lepas kawin sian Encik Suami ahaks!!!

dah dah dah... terus kepada resipi lah yer.. tak sabar nak sharing ni... rasa nya Aleen ni org paling last yang mencuba nasi Arab ni kot.. tgk kat blog org lain ramai dh cuba .. ketinggalan stesen keretapi hehehee

Resipi nya :


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Chef Hanieliza

Bahan-bahan :
1kg beras basmathi - basuh & toskan [aleen guna beras biasa tu je yg ada kt rumah]
4 cawan air
1 cawan kacang pes [guna sikit je]
1 cawan kismis [guna sikit je]
3 biji cili merah - potong serong
1 tangkai daun sup - dihiris
1 tangkai daun ketumbar - dihiris
3 sudu mkn myk masak
5 sudu mkn myk sapi
3 sudu makan serbuk jintan putih - dibancuh dgn air
bawang goreng
garam halus secukup rasa

Bahan Tumis :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 inci halia - dihiris [aleen ketuk je]
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih

1 helai daun pandan [aleen sendiri letak, dlm resipi takde]

Cara-cara : [cara aleen sendiri, mudah]
- masukkan beras basmathi dalam periuk [aleen guna rice cooker je]
- panaskan myk masak n sapi, tumiskan semua bahan tumisan tu hingga naik bau
- lps tu tuangkan terus ke dalam periuk yg ada beras tadi
- masukkan air dan serbuk jintan putih yg dibancuh air tadi dan juga garam, kacau rata
- masukkan kcg pes, kismis, cili merah kacau rata
- biarkan nasi masak seperti biasa, nasi dh masak taburkan daun sup, daun ketumbar, bawang goreng..biarkan sebentar periuk/rice cooker ditutup semula
- hidangkan dgn ayam sambal. ikut citarasa nak padan dengan lauk apa pun boleh.. rendang ke.. atau lain2 resipi ikut selera


sorry, aleen guna beras biasa tu ajer.. tak dosa kan ..


yg ni pun juga.. minyak sapi tak ada stok di rumah, so guna margerine aje..


hehehe.. ooppsss serbuk jintan pun stok tak ada di rumah.. aleen tukar guna serbuk perencah sup [powder]


semua bahan dah masuk dalam periuk


ready utk masak..


dah masak.. nasi nmpak sikit putih mungkin flash kot... ekceli warna nasi ada beza sikit.. tp kalau guna serbuk jintan putih tu nasi lps masak mungkin nampak lebih gelap
 


siappppppppp... masa utk makan ..

SELAMAT MENCUBA !!!


Sunday, 17 February 2013

CUCUR TAUHU UDANG IKAN BILIS

Petang yang best, ceria cuma sedikit sejuk sebab hujan tadi.. tapi selesa sangat ...  Bila cuaca dah suram2 suam tu perut ni biasa lah bila terasa lapar.. apa lagi terpikir nak buat cekodok atau cucur nama dalam bahasa melayu nya .. yer kan !!!

Cucur ikan bilis, cucur bawang, cucur kucai taugeh.. macam2 cucur lagi lah semua dah cuba.. petang tadi aleen mencuba cucur campur dengan tauhu pulak ... tak disangkal lagi memang terangkat you !!!!
kebetulan adik beradik menelefon kata nak datang rumah.. apa lagi langkah kanan lah dorang..

Sekejap ajer cucur dalam pinggan lesap.. nampak gaya nya lepas ni boleh try lagi lah buat cucur ni permintaan menggalakkan dari famili hehehe

nyummm nyummm nyummmmm sedappppppp !!!! sekali rasa pasti nak buat lagi ..

Resipi nya ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ chef hanieliza

edit by Aleen

Bahan-bahan :
3 keping tauhu [aleen ramas bagi hancur, suka hati nk potong kiub2 pun blh]
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kek
8 ekor udang [buang kulit potong kecil]
1 genggam ikan bilis [tumbuk hancur]
1 biji cili merah [buang biji, hiris halus]
1 biji cili hijau [buang biji, hiris halus]
1 labu bawang besar
daun bawang & daun sup [hiris halus]
garam secukup rasa
serbuk kunyit secukupnya
3 cawan air [aleen guna air panas & air paip, air ni agak2 yer.. jgn beku sgt jgn cair sgt bancuh nyer. nak guna air peti ais sepenuhnya pun boleh]
minyak secukupnya utk menggoreng

Cara-cara :
- sediakan semua bahan, satukan dalam bekas
- bancuh selang seli dgn air panas dan air paip, tujuan nya nk bg cucur tu rangup. nk guna air ais pun boleh.
- semua dh sebati sedia utk digoreng
- siap makan dengan cili sos














sedia untuk di makan .. famili aleen suka padankan dengan sos thai

SELAMAT MENCUBA !!!


Saturday, 16 February 2013

SAMBAL LONTE

Hasil dari belek belek buku resipi yang ada kat rumah ni.. jumpa lah sambal lonte ni.. pelik juga nama nye yer.. tgk gambar dalam buku masakan ni menyelerakan.. sesuatu yang baru .. hati menggeletik nk cuba.. apa lah rasanya ???

jangan ditanya kenapa nama nyer LONTE yer.. aleen takde jawapan .. dalam buku masakan ni tak tulis pula dari mana asal datang nya sambal ni.. hanya tuan yang asal empunya resipi aje yang tahu sejarah nya ..

takpe takpe yang penting cuba dulu.. dah cuba baru tahu sedap ke atau ada rasa lain yang lebih enak .. sama juga seperti masakan yang lain.. famili aleen merasa sesuatu yg baru.. makan aje semua sedap .. kalau dah sedap tu esok esok boleh buat lagi kan !!!

Resipi nya ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ chef hanieliza

edit by Aleen

Bahan-bahan :
3 biji cili merah [buang biji]
3 biji cili hijau [buang biji]
5 biji cili api
3 biji bawang merah [aleen tak letak]
1 sudu makan belacan siap bakar
3 biji limau kasturi [belah 2 perah jus]
1 sudu makan minyak masak utk menggoreng cili dan bawang
garam secukup rasa
gula secukup rasa [aleen sendiri letak]

Cara-cara :
- bersihkan cili, buang biji
- panaskan minyak dan goreng semua cili tu
- masukkan semua bahan2 tu dalam lesung batu tumbuk hingga lumat
- perahkan jus limau kasturi, gaul mesra
- sedia dihidangkan ..


cili sebelum digoreng


cili sudah digoreng layu


masukkan semua dalam lesung batu


limau kasturi perah ambil jus


siap.. boleh lah kita menyambal dgn ulam ulaman ..



BENDI GORENG BERLADA

Sedap juga makan bendi goreng berlado ni.. selalu masuk dlm kari ikan, stim aje .. sekali sekala tukar style pula kan !!!! teruja juga nak mencuba nya tadi ..

Alhamdulillah lepas masak tadi nampak sangat menyelerakan .. glup glup telan air lior ngeeee 3x ..
syok makan ramai2 tau berebut letak dalam pinggan nasi masing2 takut lepas peluang.. tak merasa, habis tak tau erk..

gembira nya makan hari ni semua org selera besar tul .. masing masing layan suapan senyap jew.. apa org kata tu... tiba2 suasana sepi "malaikat lalu.." hehee tingat di asrama dulu.. mcm tu la dorang cakap.. ye2 jew malaikat lalu..  dulu opah pernah cakap.. kalau tengah makan tak baik bercakap .. nanti tercekik hehehe

so aleen pun nk stop la pot pet pot pet ni.. jom tgk resipi nya tersangat mudah penyediaan nya tau..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ chef hanieliza

Bahan-bahan :
10 tangkai bendi [hiris serong]
1 sudu makan udang kering
minyak secukupnya utk menumis
garam rasa secukupnya [aleen guna secukup rasa aje]

Bahan Kisar
5 biji cili merah buang biji
5 biji cili pedas
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara-cara :
- bendi bersihkan dulu baru potong serong
- panaskan minyak, kemudian tumiskan bahan kisar hingga garing dan wangi
- masukkan bendi dan tuangkan sedikit air, 2 sudu makan aje.. kacau rata tutup kuali sekejap
- masukkan perasa kacau mesra balik2 kan sekejap, tutup api

**TIPS jangan terover cook atau lama sangat atas api yer nanti sayur layu .. tak sedap.









dah masak, boleh lah hidangkan dengan nasi putih panas..