Sunday 4 November 2012

SAMBAL KUININ

Sebut jew sambal pasti air liur terkecur kan!!! tak tahan rasa nak makan.. tak kiralah sambal apa sekali pun.. sambal belacan ke.. sambal macang ke.. sambal mangga ke.. sambal tomato ke.. sambal "nyor" ke.. sambal ikan bilis ke.. mmmmm semua sedap belaka.. tambah lagi sambal kuinin nie subhanallah... mmg sedap segala... nak pulak musim buah nya sampai berebut pergi kat bawah pokok cari buah dalam semak belakang rumah, mana yang dah luruh ke tanah tu... dapat kutip pakat bawak balik rumah suruh mak buatkan...

Tapiiiiii....... biji nyer jangan lupa, dulu aleen kecik2 berebut dgn adik2.. kita cerdik siap booking dgn mak suruh reserve simpan tmpt lain takut adik nampak hahahaaa.. lps tu hisap biji buahan sorok2.. jahat kan!!! buah macang tu lbh kurang kuinin juga.. blh kata adik beradik kot.. yg ni biji buahnyer kurang best klo nak hisap, pasal byk sabut kasar2.. isi nyer plak mmg org buat sambal..

mmmm pasti korang tertanya-tanya kan! apa tu sambal "NYOR" siapa yg asal dr perak utara mmg terrer n tahu sangat apa tu nyor.. ye idak???
Nyor ni asal dr perkataan "NYIUR" tp sebab loghat tmpt masing2 jd lah nyor.. nama lain pula.. KELAPA pernah dengar tak kelapa??? buah kelapa tu.. kalau kelapa pun tak pernah dengar tak tau la.. x dpt nak nolong kena gi skolah balik la kalau mcm tu hahaha... sambal nyor ni best tau klo dicampur bersama termpoyak atau ikan bilis... wallaweyyy makan tak berenti..

Ok lah terkeluar topik plak.. nk citer sambl kuinin mcm2 sambal plak keluar.. jom tengok mcm mana nak buat sambal yg sedap giler tapi simple jew..


by ~ Aleen Aireish
sumber asal ~ mak aleen tersayang

Bahan-bahan :
buah kuinin
cili pedas
belacan
gula
garam

cara-cara :
- tumbuk kesemua bahan kecuali buah kuinin
- dah lumat baru masukkan buah kuinin dlm lesung batu..
- dah mesra segala.. boleh hidangkan

**resipi tiada sukatan yer.. ikut u all nak buat byk mana..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


buah kuinin


siap buang kulit


isi buah tu diracik-racik.. dilukakan mcm kat pic tu..


lps tu hiris-hiriskan jd kecil2 mcm tu..


cili, belacan, gula & garam secukupnyer..


cili dah tumbuk lumat, masukkan hirisan kuinin, dilecek perlahan dlm lesung hingga mesra


dah siap.. boleh dihidangkan bersama ulam ulaman..

SELAMAT MENCUBA!!!

1 comment:

  1. Hmm... lama x makan sambal nieh.. kalo x silap kali terakhir dulu makan zana masih bersekolah...

    ReplyDelete