Ni menu berbuka puasa hari kedua, best dapat makan.. resepi simple sgt, jgn risau.. sambil berpesbuk pn blh masak hahaa..
Bahan-bahan :
sumber~chef hanieliza
by~aleen aireish
500gm udang [aleen beli 20 ekor]- dibuang kulit
2 papan petai [ aleen beli sepeket yg dh siap kopek tu..]
1 helai daun kunyit [nk letak blh tak letak pn boleh] - dikoyak
3 sudu makan tempoyak
1 sudu teh gula
garam secukup rasa
myk sedikit utk menumis
Bahan kisar :
5 biji cili merah
7 biji cili api
5 biji bawang merah
cara-cara :
- masukkan bahan yg dikisar, tempoyak dan daun kunyit ke dlm periuk atau kuali atau bekas yg sesuai utk memasak..
- tumis cili hingga garing
- masukkan udang, petai gula & garam. gaul mesra hingga rasa sedap kat lidah ok..
- tunggu sehingga sedikit pekat.. boleh lah hidangkan...
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
cili merah setelah diblender
cili api setelah diblender
tempoyak dicampur dgn sedikit air
udang segar, petai & daun kunyit
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment