Bahan-bahan :
1 ikat pucuk paku
sedikit perut [agak2 sendiri nk byk mana]
3 bj kacang kelisa/kacang botoi [dihiris2 nipis]
1 bj tomato [dipotong dadu]
1 bj bwg besar [dihiris halus]
1 bj cili merah
1 bj cili hijau
belacan [agak2 nk byk mana]
5 bj cabai pedas
3 sudu besar santan
2 sudu besar kerisik
2 bj limau kasturi [ambil jus nya]
garam secukup rasa
gula secukup rasa
cara-cara :
- perut direbus..pucuk paku direbus.. tus air..ketepikan
- cabai dgn belacan ditumbuk lumat.ketepikan
- sediakan satu besen yg besar, masukkan semua bahan2 di atas..satukan..
- kemudian gaul mesra sampai sebati..
- hias hidangkan..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
ALEEN UPLOAD PIC UTK RUJUKAN..
pucuk paku yg dah siap dipatah2kan dan direbus..toskan air..
perut juga dh siap direbus, kemudian dipotong.digunting ikut citarasa nk besar mana..
bahan2 sampingan, kacang kelisa, bwg, tomato..semua dh siap hiris.. jus/air limau kasturi..
kerisik kelapa original, aleen buat sendiri..wangi sgt bau nyer.. klo beli siap kt kedai x berapa suka.. bau tengit.. nk mkn pn rasa x selera..
cili & belacan juga yg tlh ditumbuk lumat
santan yg dh direnehkan sekejap..
step seterusnyer... masukkan dlm besen/bekas yg besar sedikit.. semua bahan2 disatukan..bekas besar senang nk gaul2 kan..
dah siap digaul mesra..rasa dah sekata..
siap untuk dihidangkan..
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment