Famili teringin nk makan sambal ayam..so semalam aleen masak Ayam Sambal Pengantin..suka nyer dorang makan berpinggan-pinggan tambah nasi..tak putus-putus..sambil makan..sedapp..sedappp.sedapppp...x lekang dr mulut..penangan sekali aleen turun padang masak lauk pauk baru dorang tau..heheheee jom kita tengok resepi..
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam [potong part of body] nk ikut suka pn blh..
[rebus & goreng separa masak]
Bahan dikisar halus :
4 labu bawang besar
8 ulas bawang putih
3 inci halia
3 inci lengkuas
segenggam cili kering [aleen gunting2 kecil..lps tu rendam dlm air panas..nnt dpt hasil warna cili yg cantik]
suku cawan air asam jawa
sedikit air paip
[kesumua bahan di atas diblender sekali..]
2 btg serai [diketuk shj]
2 bj bawang besar [potong bulat]
1 senduk mkn sos tomato [aleen guna brand life]
1 senduk mkn sos cili [aleen guna brand life]
2 sudu besar sos tiram
minyak secukupnyer utk menumis & goreng ayam
gula
garam
sedikit perasa [jika nk..tk nk pn xpe..]
utk hiasan : 1 bj cabai merah / sikit daun bawang / sikit daun sup / 2 hiris timun [utk hiasan]
Cara-cara :
- ayam cuci bersih.
- rebus ayam separa masak..angkat..gaul dgn kunyit & garam..lps tu goreng. "GORENG TAK PERLU GARING SGT.." air rebusan ayam td..letak tepi dulu..jgn buang ok..
- panaskan minyak secukupnyer..tumiskan bahan diblender hingga garing & bau wangi serta pecah minyak..
- lps tu masukkan stok ayam..agak2 hapus ayam dlm kuali tu..mcm tu..biarkan mendidih..
- lps tu masukkan ayam, biarkan stok ayam td menjadi pekat sedikit..
- masukkan gula, garam & perasa..ikut lidah masing2 yer..rsa kurang..tambah lg..
- kemudian masukkan la semua jenis sos2 tu..masukkan serai yg diketuk tu..bwg hiris bulat tu juga..gaul mesra..balik2 kan ayam dlm kuali...
- biarkan ayam masak sepenuhnyer & sambal kelihatan pekat2 merah gitu...
- blh la hiaskan ikut kreativiti masing2 & hidangkan bersama nasi panas..makan dgn NASI BERIANI pn sedap..
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment