Thursday, 22 March 2012

HONEY CHICKEN RICE KING

Ni nasi ayam hasil dari resepi aleen sendiri..heheheee...mula nk letak nama nasi ayam ni "hentam saja lah.." lps tu duk pikir...mcm x syok pulak...change name to "HONEY CHICKEN RICE KING" amacam ok?



IKUT SKOP ALEEN MASAK..
RESEPI : resepi aleen sendiri

untuk rice king [kuning]
4 cawan beras
stok ayam
[aleen agak2 sukatannya ikut beras aleen masak..klo u all masak..follow la mcmne u all biasa masak nasi ye..]
1 bunjut sup adabi
1/2 hirisan bawang besar
rempah ratus semua ambil sikit2 [bunga lawang, kulit kayu manis, pelaga, bunga cengkih, lada hitam
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit [utk dptkan hasil kuning mcm raja ni..]

cara-cara :
bersih beras dulu..lps tu masukkan stok ayam td bersama dgn sup bunjut,hirisan bawang, semua rempah ratus tu dan garam dan last sekali serbuk kunyit. masak mcm nasi biasa..aleen terus masuk dlm rice cooker..senangkan!
 

untuk ayam goreng madu:

1/2 ekor ayam
1 sudu teh honey
sedikit garam
sedikit kunyit
sedikit sos tiram

cara-cara :
ayam basuh bersih..lps tu rebuskan dgn air..agak2 1/2 masak. lps tu angkat ayam je..gaulkan dgn semua bahan atas tu..sedia utk digoreng. pastikan goreng dgn myk yg byk sikit..make sure ayam tu tenggelam..api jgn kuat sgt..coz ayam tu hangus nnt..x sedap

cara-cara :

utk sup :
aleen ambil part mcm tengkuk, kaki ayam & yg part tulang2 jew
1 sup bunjut
halia
serai
lengkuas
sebiji kentang [potong ikut suka]
bwg besar hiris2
bwg putih hiris2
celery
garam
gula
cara ~ masak macam kita masak sup kita buat tu..sama je step nyer

untuk sos cili & kicap :

1/2 cawan kicap kipas udang lemak manis
1 sudu sos tiram
1 cawan air panas
cara ~ masakkan atas api smpai mendidih jew..lps tu angkat..siap

2 biji cabai besar merah
2 ulas bawang putih
1/2 cawan sos cili life
air panas
 

cara ~ cabai & bwg putih blendkan sampai hancur, terus masukkan dlam piuk bersama dgn air panas..biar mendidih..lps tu masukkan sos cili life tu..kacau nmpak mcm pekat sikit je..lps tu angkat..siap

utk salad ~ timun, tomato, daun salad
 



SELAMAT MENCUBA!!!

 PE LAGI JOM MAKANNnnnnnnnnnnnnnn....

No comments:

Post a Comment