1 ekor selar [size XXL]
petai kampung
1 btg serai [dihiris serong]
1 labu bawang besar [sker hati nk potong shape apa..]
1 bj cabai masak [dihiris biasa]
4 tangkai cabai burung [dihiris kecil]
myk utk menumis
sos tiram
sos cili
garam
ajinomoto [ jika nak, x bubuh pn xpe..]
gula
**cili kering, bwg putih, bwg besar ~ blender smpai halus]
cara-cara :
Ikan disapu kunyit goreng seperti biasa. pastikan masa goreng ikan tu tenggelam dlm myk k. dah masak garing ketepikan dulu. Panaskan myk utk tumis bahan bertanda **. tumis hingga garing. masukkan serai yg dh dihiris tu..kacau sekejap. masukkan sos tiram, sos cili kacau sebati..jika sambal agak pekat blh masukkan air panas supaya nmpak mcm berkuah sikit..lps tu terus masukkan semua bahan2 yg tertinggal tu..campurkan semua dlm kuali tu..kacau sekejap..kemudian masukkan lah perasa2 penyedap..last sekali rasa semua dh ok masukkan petai kg yg dh dibelah 2 tu..kacau sekejap x payah tunggu lama nnt petai hilang rangup..layu..angkat sambal tu siram terus atas ikan yg dh digoreng tadi..siap utk dihidang panas..
SELAMAT MENCUBA RESEPI YANG SIMPLE TAPI MENYELERAKAN..
Assalam.. singgah jap.. mmm.. sedapnyer...
ReplyDeletewaalaikummussalam..
ReplyDeletetqvm singgah kt blog aleen ya..next jenguk2 la lg..