Sunday, 22 January 2012

RAINBOW KEK

Tengok resepi byk kali nk buat x tahu bila...alhamdulillah akhirnya ada jugak masa utk buat kek ni...asal tgk blog org..ramai nya dorang dh try duk tayang2 gambar kek dorang lg...buatkan aleen jeles jew hehehee..utk tdk merendahkan diri yg sememangnyer kiut ni..berusaha jugak hingga jaya nyer..cuma kaler kek lari sikit dr kaler yg asal..aleen saje ubah kaler kek tu..so aleen pn nk tayang gambar gak la..




by ~ resepicitarasawan
Rainbow Cake
Adapted from :  Martha Stewart
Translate n convert to gm 4 my own purpose

Bahan-bahan
430gm tepung gandum all purpose
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kaster
375ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 sudu teh esen vanila / badam
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, unggu
serbuk koko secukupnya (K1 tambah)

400ml whip topping krim - di putar hingga kembang
(untuk disapu pada setiap lapisan dan seluruh kek)

Loyang 8" di alas dan di gris

Cara-cara :
1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga gebu.  Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak (+- 260gm setiap mangkuk), letakkan pewarna yang berlainan.
5. Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C.  Bakar sehingga habis.
6. Angkat dan sejukkan di atas redai.  Keluarkan alas bawah kek.
7. Letak lapisan pertama di atas papan cake, sapu krim secukupnya, ayak serbuk koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua, buat yang sama hingga habis.
8. Sapu tipis seluruh badan kek dengan krim dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau semalaman. Simpan krim selebihnya di dalam peti sejuk.
9. Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.















SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment