Thursday, 5 January 2012

PUDING CHEESE TEMBIKAI

PERTAMA KALI MENCUBA.. MACAM NI LAH HASILNYA.. TAKPE LATER KITA CUBA LAGI.. KASI BAIK PUNYER HEHEHEEE ..
JOM KITA TENGOK RESIPI .. MAAF UTK RESIPI NI TIADA TUTORIAL ..

RESEPI
By ~ Aleen Aireish
PUDING CHEESE TEMBIKAI


Bahan2 :
13gm serbuk agar2
1 liter air
1 bj telur
1 keping slice cheese - carik-carikkan
120gm gula pasir - sya buh 100gm je
120gm biskut cheese - bleng hgga btol2 halus..
1 sudu besar tepung kastad - sya guna tepung jagung
400ml susu cair
200gm susu pekat
50gm mentega - sya guna 40gm je
pewarna merah & hijau
sedikit bijian hitam

Cara2
1. Masak agar2 ngn air hgga larut. Kacau selalu
2. Masukkn gula & slices cheese. kacau sebati. Perlahankn api
3. Pukul telur dlm mangkuk guna whisk. Masukkn biskut yg telah dikisar, tepung kastad, susu pekat & susu cair. Kacau sebati
4. Tuang adunan telur ke dlam periuk agar2. Kacu sebati hgga mendidih.
5. Apabila dh mendidih, tutup api & masukkn butter. Kacau sebati
6. Basahkn loyang ngn air. x perlu lapkn.
7. Amik sebahagian adunan & kalerkn ngn kaler merah. Pastu tuang dlm acuan@ loyang..
8. Amik lagi sebahagian adunan & tuang terus ke atas lapisan merah td. Tuang perlahan2 supaya puding x bercampur
9. Baki adunan tu kalerkn ngn hijau & tuang atas lapisan kaler putih td.. biar sejuk baru potong2..
10. Bila dh potong tu, bleh la taburkn ngn sedikit bijian hitam di bahagian kaler merah puding. Tekan ckit bijian hitam tu guna sudu..
siap & sedap makan sejuk2...













DALAM RESEPI NI ALEEN DH EDIT BEBERAPA BAHAN, SEPERTI..CHEESE TUKARKAN KPD BUTTERCUP, BISKUT CHEESE TUKARKAN KPD BISKUT MERI TASTE BIASA TU.. UNTUK BIJI TEMBIKAI TU PULA..RESEPI ASAL GUNAKAN BIJAN HITAM BUT ALEEN TK DPT CARI BIJAN TU KT KEDAI..SEMUA KEDAI ALEEN PERGI..KATA TAK ADA..SO ALEEN AMBIL KEPUTUSAN GUNAKAN SEDIKIT AGAR2 YG SAMA UTK PUDING NI..AGAR2 YG MASAK PLAIN BELUM DICAMPUR DGN LAIN2 BAHAN. LPS TU ALEEN DROPKAN WARNA HITAM..TUNGGU BETUL2 KERAS..DH KERAS ALEEN CHOP2KAN HALUS..BOLEH LA GUNA AS BIJI TEMBIKAI..

SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment