Sunday, 9 October 2011

Resepi ~ Kuih Talam Berlapis Sagu

Weekend aleen try buat resepi kuih ni..but mcm x best la plak..x berapa nk menjadi..sbb nyer aleen sengaja try cara masak sagu tu..ekceli kukus..but aleen g masak dlm piuk mcm tu jew..pe2 pn taste tetap nice..sedap blh la dimakan..maybe klo aleen kukus sagu tu..aleen will get de best result..



kuih talam sagu..lapisan bwh;
2 cwn santan cair
1 cwn sagu -cuci rendam sekejap
1 cwn gula
garam secukup rasa
sedikit esen ros-perwarna merah
lapisan atas;
3 cwn santan pekat
1 cwn tpg beras
2 sudu tpg jagung
garam cukup rasa
1-gaul semua bhn hgga sebati
2-tuang dlm loyang kukus selama 30 minit
3-cakar sedikit prmukaan bwh gan garfu
4-gaul semua bhn atas
5-tapis, kacau sebentar atas api apabila pekat sedikit baru tuang atas lapisan bwh
6-kukus lg selama 20 minit lg



selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment