Sunday, 9 October 2011

LAKSA KOLER KANGSOR

Boring hari2 mkn nasi kan!!..lg pn hubby kje..yg de pn anak2 jew kt umah..so rsa malas nk masak menu yg heavy..slalu klo masak x pernah habis..at last tong sampah gak yg kenyang..planning masak laska kg bekut..tetamu yg nk dijemput..tlg perabihkan makanan Makyang..adk aleen yg 3rd..biasa la..tgh berbadan dua la katakan..pe ajer depan mata..semua songlap..selera..he he heeee

utk kuah laksa aleen suka guna ikan sardin fresh, ikan lain aleen x pernah buat..coz kuah x sedap
bersihkan ikan kemudian rebuskan..

dh siap rebus, asingkan isi ikan tu dgn tulang temulang nyer..WARNING..jgn mix tulang utk diblend  sekali yer..kompom tercekik tulang nnt..
dh asingkan isi, masukkan air sikit utk diblend. dh siap blend tuangkan dlm piuk yg nk masak kuah nnt..

aleen x guna sardin fresh semata-mata, sardin tin gak memainkan peranan utk kuah jd sedap..klo buat  piuk biasa2 tu guna 1 tin. klo buat kuah piuk besar guna la tin yg besar..tp lg lebih sardin..kuah lg sedap..terpulang nk guna byk mana..ikut lidah masing2 yer..

sardin tin dh pun siap diblend..tuangkan dlm piuk kuah laksa yg sama tu..

yg ni ada bahan2 utk di blend, ada bahan2 campak jer..
bahan2 utk diblend cili kering, bawang & belacan

ermmm..dh siap pn diblend..tuangkan juga dlm piuk kuah td..

ni la gambaran nyer..semua bahan dh dituang dlm piuk..bahan2 yg dicampak tu..bubuh jer mcm tu..
boleh lah naik atas apai dah..

masa tgh mendidih tu..masukkan fish cake dlm kuah..agar fish cake tu lg sedap..
masukkan la garam, gula & perasa..ikut la citara sendiri yer..klo sker otak udang..blh la dicampur dlm kuah ni..agak2 la baper sudu nk bubuh..

bahan2 yg nk mkn dgn laksa jap lg..
salad,  bawang, timun, cabai merah, cili hijau, telur rebus..fisah cake tu td dh campurkan dlm  kuah..

laksa yg dh siap dirbersihkan & direbus..

dh siap..pe lg jom makannn...
selamat mencuba..!!!

No comments:

Post a Comment