Thursday 21 July 2011

SIAKAP KUKUS


SEBELUM MASAK

SELEPAS MASAK
siakap kukus
SIAKAP KUKUS
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap sederhana besar [nk tukar ikan kembung atau bawal pun boleh]
2 btg serai [dihiris]
2 bj bawang besar [di belah 4 atau 8]
1 inci halia [dihiris]
1 bj cabai merah [dipotong ikut kesukaan]
1 bj tomato [dipotong ikut kesukaan]

sedikit nenas dipotong dadu
2 pcs asam keping
sedikit daun bawang / daun sup [dihiris]

5 sudu besar tepung jagung [dibancuh dgn air]
sedikit garam
sedikit gula
sedikit ajinomoto [jika suka]
sedikit sos tiram

sedikit sos cili


Cara-cara
- ikan dibersihkan, lps tu tabur sikit garam, sos tiram [gaulkan mcm kita nk goreng ikan tu..] ketepikan.
- panaskan kukus..sementara tunggu air kukusan mendidih..
- semua bahan-bahan yg dihiris taburkan ke dlm bekas ikan siakap td serta asam keping..tuangkan sedikit air
- lps tu masukkan dlm kukus..pabila agak2 nk masak masukkan bancuhan tpg jagung, sos cili,tomato, cabai merah,gula,garam,ajinomoto​..gaul pelan2 smpi mesra..kompom rasa dh memuaskan..tutupkan..kukus​kan smpi masak..
- dh masak..taburkan daun bawang & daun sup..klo ada bwg goreng pn boleh..
- extra klo nk suka..[aleen taburkan lada sulah di atas ikan siakap yg dh masak tu]
- boleh la dihidangkan utk mkn..


SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment