Rugi tak cuba.. walaupun terguna silap kuali tapi rasa nyer.. sedapppp sgt... sebijik rasa kueteow mkn kt restoren..ada plak cili jeruk..perghh sudi silakan share.. x sudi tak apa..big thanx to Chef Abdullah HassanHen.. sikalang dapor saya sudah manyak bahan2 utk cook chinese food style.. tocheh tocheh chef
video - CARA MENGGORENG KUETEOW BAKAR
RESEPI KUETEOW BAKAR
======================
By ~ ALeen Aireish Cekgu Aleen Aireish Juliawati
Sumber ~ Chef Abdullah HassanHen
Bahan-bahan : Step 1
1 mangkuk kecil daging [dihiris]
1 s/k tpg jagung
1 s/mkn kicap cair
lada sulah
sedikit minyak masak
Caranya :
daging cuci bersih, perap dgn semua bahan di atas selama 10 minit
Step 2 :
1 bungkus kueteow [suka yg halus]
1 mangkuk taugeh segar
1 biji telur
2 ulas bawang putih [dicincang halus]
cili padi [ikut pedas sendiri, saya potong2 je]
1 1/2 s/mkn sos tiram
1 s/mkn kicap pekat [saya lebihkan sikit ]
sedikit kicap cair [ikut masin]
sedikit lada sulah
perencah hilal [tak dak guna serbuk cukup rasa maggi]
Caranya :
- GUNA KUALI NON-STICK yer, [dlm video hakaq tersilap capai kuali.. dah siap masak baru pasan,faktor umur mngkin]
- masukkan sdkt myk, tumis bawang putih hingga perang
- masukkan daging & goreng sebentar
- masukkan kueteow kacau, biarkan sebentar
- masukkan semua semua bahan di atas KECUALI telur & taugeh ok. kacau rata, besarkan api, biarkan kueteow tergoreng berubah menjadi berbintik krn terbakar, nnt naik aroma yg sgt sedap bau satu rumah.
- pecahkan telur, tindihkan telur dgn kueteow, biarkan telur masak sebentar,lps tu kacau
- akhir sekali, masukkan taugeh, tak mau masak lama nnt taugeh layu..
NOTA :
GUNA KUALI BIASA MELEKAT,UNTUK BAGI KEUTEOW BAKAR BERBINTIK , GUNA KUALI NON-STICK OK BARU JADI.
TAK GUNA GARAM BAB KICAP MASIN DAH CUKUP RASA
TAK GUNA GULA BAB SERBUK YG GUNA TU DAH CUKUP RASA.
SELAMAT MENCUBA ..
No comments:
Post a Comment