cepat share.. cpt buat.. versi ada serbuk kari plak
SHELL OUT BEST VERSI ADA SERBUK KARI
====================================
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ page masakan fb
Bahan-bahan ~> [guna bhn yg ada kt umah je]
1kg udg galah
1kg udg biasa saiz besar
2 ekor sotong besar [saya rebus dulu]
7 ekor sotong biasa
--------------
1 paket fish cake AAA
2 paket tempe
~>> potong, kemudian goreng dgn tepung BESTARI spicy
--------------
kubis putih
cendawan butang
jagung [direbus masak & dipotong]
lada capsicum
bawang holland
----------------
Bahan-Bahan rempah Shell Out
==========================
10 tangkai cili kering** (potong, buang biji & rendam air panas)
3 biji bawang besar (2 biji kisar **, 1 biji lagi hiris utk tumis)
6 ulas bawang putih (4 kisar**, 2 ulas cincang utk tumis)
2 btg serai diketuk
1 inci halia [kisar]**
1sk udang kering [kisar]**
1 inci belacan [kisar]** - OPTIONAL
1 s/b rempah kari
1 s/k serbuk kunyit
1 kiub pati bilis/ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k sos ikan - tk letak pasal tkde stok kt umah
2 s/b mentega
2 s/b minyak masak
garam dan gula utk sesuaikan rasa
Cara-cara :
- goreng kunyit biasa dulu udang galah.. udg biasa.. jika ada ketam.. goreng juga.. ketepikan..
- step sediakan pes/bahan rempah dulu dengan mengisar semua bahan kisar..
- lps tu panaskan mentega dan minyak masak dalam kuali.. tumis bawang besar & putih, naik bau layu masukkan bahan2 kisar ke dalam kuali..
- tumis hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan rempah kari + serbuk kunyit, kacau lagi..
- masukkan sos tiram, sos ikan dan kiub bilis.. Kemudian masukkan garam dan gula utk sesuaikan rasa..
- masukkan cendawan butang + bunga kubis + jagung.. kacau
- masukkan pula sotong2.. kacau lg..
- masukkan udg2 yg tlh digoreng.. kacau..
- akhir sekali masukkan capsicum + bawang holland
- masak hingga kuah pekat.. siap!!!
====================================
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ page masakan fb
Bahan-bahan ~> [guna bhn yg ada kt umah je]
1kg udg galah
1kg udg biasa saiz besar
2 ekor sotong besar [saya rebus dulu]
7 ekor sotong biasa
--------------
1 paket fish cake AAA
2 paket tempe
~>> potong, kemudian goreng dgn tepung BESTARI spicy
--------------
kubis putih
cendawan butang
jagung [direbus masak & dipotong]
lada capsicum
bawang holland
----------------
Bahan-Bahan rempah Shell Out
==========================
10 tangkai cili kering** (potong, buang biji & rendam air panas)
3 biji bawang besar (2 biji kisar **, 1 biji lagi hiris utk tumis)
6 ulas bawang putih (4 kisar**, 2 ulas cincang utk tumis)
2 btg serai diketuk
1 inci halia [kisar]**
1sk udang kering [kisar]**
1 inci belacan [kisar]** - OPTIONAL
1 s/b rempah kari
1 s/k serbuk kunyit
1 kiub pati bilis/ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k sos ikan - tk letak pasal tkde stok kt umah
2 s/b mentega
2 s/b minyak masak
garam dan gula utk sesuaikan rasa
Cara-cara :
- goreng kunyit biasa dulu udang galah.. udg biasa.. jika ada ketam.. goreng juga.. ketepikan..
- step sediakan pes/bahan rempah dulu dengan mengisar semua bahan kisar..
- lps tu panaskan mentega dan minyak masak dalam kuali.. tumis bawang besar & putih, naik bau layu masukkan bahan2 kisar ke dalam kuali..
- tumis hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan rempah kari + serbuk kunyit, kacau lagi..
- masukkan sos tiram, sos ikan dan kiub bilis.. Kemudian masukkan garam dan gula utk sesuaikan rasa..
- masukkan cendawan butang + bunga kubis + jagung.. kacau
- masukkan pula sotong2.. kacau lg..
- masukkan udg2 yg tlh digoreng.. kacau..
- akhir sekali masukkan capsicum + bawang holland
- masak hingga kuah pekat.. siap!!!
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment